Közélet

A gázai alagútrendszerben rejtőzködhet a Hamász gázai főnöke túszokkal

Az izraeli hadsereg előtt álló legnagyobb kihívás a gázai hadművelet során annak a beláthatatlan méretű alagútrendszernek a feltérképezése, amely az övezet alatt húzódik. Tel-Aviv attól tart, hogy nem tudják feltárni a labirintusszerű alagutak sokaságát, ahol a Hamász vezetői bujkálhatnak a maradék foglyokkal.

Az izraeli hadsereg újabb, a Hamász palesztin iszlamista szervezet építette alagutakat keres a Gázai övezetben – jelentette a Walla hírportál katonai beszámolókra hivatkozva kedden.

Fotó: Mahmud Hams / AFP

A közlések szerint a hadsereg tovább mélyíti szárazföldi hadműveletét a Hamász ellenőrizte Gázai övezet déli részén, ahol információi szerint kiterjedt föld alatti alagútrendszerek vannak, melyekben a palesztin szélsőséges szervezet október 7-i terrortámadását megszervező vezetők is bujkálnak. Úgy értesültek, hogy ott rejtőzködhet a Hamász gázai főnöke, Haníje Szinuár is, és túszokat is találhatnak a járatrendszer feltárásával az izraeli katonák, ahogy az övezet északi részén történt.

Ürgeöntés Gázában: Izrael tengervízzel árasztaná el a gázai alagútrendszert

Izrael tengervízzel árasztaná el a Hamász kiterjedt alagútrendszerét Gázában. Bár az elképzelés valóban hatékony lenne az alagutakban rejtőző terroristákkal szemben, valószínűleg Gáza édesvízellátását is tönkretenné. Emellett a helyi infrastruktúrát is károsítaná az ürgeöntés.

A katonai közlések szerint 

fokozatosan újabb területekre terjed ki a szárazföldi manőver a Gázai övezet déli részén, megpróbálják elfoglalni a Hamász ottani katonai irányítóközpontjait.

Az izraeli hadsereg továbbra is osztogat szórólapokat is, melyeken felszólítják a palesztinokat, hogy költözzenek a harcok idejére Hán Junisztól nyugatra és délre, hogy megelőzzék és minimalizálják a civilek bántódását.

Az övezet déli részéről származó videófelvételek hatalmas pusztítást mutatnak az ott feltárt középkori, mameluk kori építészeti maradványokban, Hán Junisz jelentős turisztikai látványosságában.

 

izraeli háború gáza Izrael terrorista Hamász
Kapcsolódó cikkek