Közélet

Ürgeöntés Gázában: Izrael tengervízzel árasztaná el a gázai alagútrendszert

Izrael tengervízzel árasztaná el a Hamász kiterjedt alagútrendszerét Gázában. Bár az elképzelés valóban hatékony lenne az alagutakban rejtőző terroristákkal szemben, valószínűleg Gáza édesvízellátását is tönkretenné. Emellett a helyi infrastruktúrát is károsítaná az ürgeöntés.

Izrael összerakott egy nagyméretű szivattyúrendszert, amivel az a céljuk, hogy tengervízzel árasszák el a Hamász Gáza alatt húzódó alagútrendszerét. Ezzel végérvényesen megsemmisítenék az alagutakat, és kiűznék az ott bujkáló terroristákat.

--PHOTO TAKEN DURING A CONTROLLED TOUR AND SUBSEQUENTLY EDITED UNDER THE SUPERVISION OF THE ISRAELI MILITARY-- Soldiers walk through what the Israeli army says is a tunnel dug by Hamas militants inside the Al-Shifa hospital complex in Gaza City in the northern Gaza Strip, amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas, on November 22, 2023. (Photo by Ahikam SERI / AFP)
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok már jelezte a fenntartásait a terv ellen. Amerikai tisztviselők szerint az elárasztás veszélyeztetné Gáza vízellátását, ami nemcsak a Hamászra, hanem a civil lakosságra is végzetes lenne.

Az Izraeli Védelmi Erők még november közepén fejezték be a szivattyúk összerakását, összesen öt ilyen eszközt készítettek – írta a Wall Street Journal. Egy ilyen szivattyú óránként több ezer köbméter vizet képes a Földközi-tengerből az alagutakba juttatni. 

A várakozások szerint ha elindul az ürgeöntés, akkor néhány héten belül az alagutak teljesen megtelnek vízzel.

Tel-Aviv még november elején tájékoztatta Washingtont az elárasztási tervről, de a Fehér Ház már ekkor is aggodalmát fejezte ki a szivattyúkkal kapcsolatban. Az USA szerint a környezetre gyakorolt káros hatás sokkal nagyobb lenne, mint az elöntés katonai értéke. Amerika azt is közölte, hogy nem biztosak benne, hogy egy ilyen akció valóban megvalósítható lenne. Izrael ezzel szemben biztos a sikerben, de egyelőre nem született végleges döntés arról, hogy tényleg elkezdik-e az alagutak feltöltését.

Az Egyesült Államokat egyébként megosztotta az elárasztási terv. Egyesek ellenzik, miközben más tisztviselők támogatják az akciót. Izrael közölte, hogy az alagutak túlságosan kiterjedtek, illetve olyanok, mint egy nagy labirintus, így arra nincs lehetőség, hogy emberi erővel derítsék fel az egészet és füstöljék ki a terroristákat. Állításuk szerint 800 alagutat tártak fel eddig, de ennél sokkal több húzódik Gáza alatt.

A Hamász abban bízhat, hogy Tel-Aviv addig nem rendeli el az elárasztás, ameddig vannak túszok Gázában. Ha feltöltenék az alagutakat tengervízzel, akkor az ott őrzött túszokkal is végeznének, ezt pedig Izrael valószínűleg szeretné elkerülni. Ezzel együtt más bizonytalan tényezők is hátráltatják a tervet.

Fogalmunk sincs, hogy az elárasztás milyen eredményt hozhat, mivel senki sem ismeri az alagutak felépítését és a talajt, amibe fúrták őket. Nem tudjuk, hogy a tengervíz mennyire oldja ki a falakat, illetve hogy valóban teljesen elárasztaná-e a teljes létesítményt. Sok az ismeretlen változó, mivel a Hamász terroristáin kívül még senki nem járta be az egész alagútrendszert

– mondta egy a tervet ismerő izraeli tisztviselő.

A Hamász arra használja a Gáza alatti alagútrendszert, hogy észrevétlenül közlekedhessenek katonái a város alatt. Itt rejtőznek el az izraeli hadsereg elől, valamint a túszokat is itt őrzik. Vannak olyan részei az alagútrendszernek, amit vasbetonból építettek és áram-, valamint kommunikációs vezetékek futnak benne.

Az alagutak elöntése elpusztíthatja Gázát

Gázában a lakosság nagy része nem jut megfelelő mennyiségű vízhez. Az övezetben vannak víztisztító üzemek, azonban ezek közül több megrongálódott a harcok alatt. Gáza emellett Izraelből szerzett ivóvizet, három csővezetéken keresztül. Tel-Aviv az október 7-i támadás miatt a vezetékekből egyet teljesen leállított, a másik kettőn pedig csökkentette a nyomást.

Amikor minden rendszer megfelelően üzemelt, akkor egy gázai lakos napi 83 liter vízhez juthatott hozzá. Ma ez csupán 3 liter. Az ENSZ szerint az embereknek minimum napi 15 liter vízre lenne szükségük fejenként.

Az alagutak elárasztása tovább ronthat a helyzeten. Nem tudni, hogy mennyire áteresztőek a rendszer falai, így megjósolhatatlan, hogy mennyi tengervíz szivárogna a talajba. Ha az alagútrendszer túlságosan meggyengül, még omlások is bekövetkezhetnek. A washingtoni székhelyű Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető alelnöke, Jon Alterman szerint a tengervíz-szivattyúzásnak beláthatatlan következményei lennének.

 

alagútrendszer Izrael Gáza Hamász szivattyú
Kapcsolódó cikkek