Immár második napja zajlik a volános buszsofőrök országos sztrájkja. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés első napján tapasztaltak szerint a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját – emelte ki vasárnap délutáni közleményében a Volánbusz Zrt., amelyben kitértek arra is, hogy nem okozott káoszt a munkabeszüntetés első napja.

Volan-sztrajk-02-aj
20231210  MiskolcNem tudott megegyezni a Volánbusz szakszervezete és a munkáltató ezért kétnapos sztrájkot hirdetett meg december 10-re és 11-re a SZAKSZ.Képen: a Búza téri Volán autóbusz-állomásFotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország 20231210  Miskolc

Nem tudott megegyezni a Volánbusz szakszervezete és a munkáltató ezért kétnapos sztrájkot hirdetett meg december 10-re és 11-re a SZAKSZ.

Képen: a Búza téri Volán autóbusz-állomás
Fotó: Ádám János ÁJ 
Észak-Magyarország
Hétfőn új lendületet kapott a buszsofőrök sztrájkja.
Fotó: Janos Adam / Észak-Magyarország

A közvélemény azonban a sztrájk második napja miatt egyébként is jobban aggódott, hiszen a nyugodtabb vasárnap után hétfőn már rengetegen mennek munkába, iskolába, ügyet intézni. A tömegközlekedők utazását az csak tovább nehezíti, hogy a BKK applikációja, a népszerű BudapestGO egy váratlan technikai probléma miatt nem működik hétfő reggel óta.

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet Facebook-oldalán folyamatosan beszámol a sztrájk fejleményeiről.

Bejön amire számítottunk, egyre többen csatlakoznak a munkabeszüntetéshez! Azokon a területeken, ahol a vasárnapi sztrájk ideje alatt 50-60 százalékos támogatottsága volt a sztrájkunknak, ma a reggeli jelentések alapján a 80 százalék közeli szinten áll

– írta bejegyzésében Dobi István, a szakszervezet elnöke.

Az utasok számára sokszor bosszúságot okoznak a kimaradó járatok, azonban a többségük úgy gondolja, hogy jogos a buszvezetők igénye. A Blikk szavazásának eredményei alapján a válaszadót több mint kétharmada gondolja így.

Bár a munkabeszüntetésről folyamatosan beszámoló oldalon előfordulnak negatív, dühös, vagy akár ironizáló kommentek is, szép számmal találni pozitív hozzászólásokat.

Egy utas idejött hozzám és megkérdezte, hogy sztrájkolunk egész nap? Mondom neki igen! Erre a válasz: Kitartás, és dobott egy lájkot a kezével! Szerintem az utasok is velünk vannak valamilyen szinten!

– írta kommentben az egyik buszsofőr.

A szakszervezet elutasítja azokat a vádakat, mely szerint a munkabeszüntetés nem jogszerű. Az erre irányuló kommunikációt hazugságnak nevezték. A SZAKSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a sztrájkot a bíróság jogszerűnek ítélte.