A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetés első napján tapasztaltak szerint a Volánbusz munkavállalóinak óriási többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját  – közölte a Volánbusz Zrt. 

uj-buszok-atadasa-miskolcon6
Fotó:  Bujdos Tibor Észak-Magyarország

Azt írták: az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a legtöbben első lépésben a tárgyalóasztal mellett törekednének megállapodásra, hiszen az 2023 vonatkozásában is eredményre vezetett. 

A vasárnap 16 órakor összesített adatok szerint a munkabeszüntetésben részt vevő autóbusz-vezetők száma:

nem érte el a hétszázat, aránya pedig a teljes állományukhoz képest 6 százalék, az advent második vasárnapján dolgozók létszámához képest pedig 22 százalék volt. 

Ennek alapján az előzetes adatok szerint a nyilvánosságra hozott, esetlegesen nem közlekedő járatok hozzávetőleg 75 százaléka menetrend szerint közlekedett.

Útnak indulás előtt mindenképp érdemes tájékozódni, a Volánbusz ugyanis korlátozott kapacitásokkal szállítja vasárnap és hétfőn az utasokat. A sztrájkot hirdető szakszervezet 25 százalékos jövő évi bérfejlesztési igénnyel lépett fel, amelyet az illetékesek teljesíthetetlennek tartanak.

A járatokról a Volánbusz honlapján, ahol a cég folyamatosan frissülő tájékoztatást ad

A sztrájk napján életbe lépett az új MÁV-Volán-menetrend

Miközben elindult a kétnaposra tervezett Volánbusz-sztrájk, életbe lépett a MÁV-Volán csoport új, 2023–2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést. Az új menetrend kialakításakor figyelembe vették a júliusi online társadalmi egyeztetés eredményét, egységesítették a pótdíjszabályokat – egyebek közt ezek az újdonságok.