Közélet

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a jemeni lázadók iráni támogatóit

Washington közlése szerint a szankciók olyan személyt és cégeket érintenek, amelyek finanszírozzák a húszi lázadók tevékenységeit a Vörös-tengeren.

Az Egyesült Államok kormányzata csütörtökön bejelentette, hogy szankciókat vetett ki a jemeni húszi mozgalom iráni finanszírozása miatt egy magánszemélyre és három pénzügyi cégre.

Houthi graduates hold military parade in Yemen's Amran
Fotó: Mohammed Hamoud / AFP

Az amerikai pénzügyi tárca azzal indokolta friss intézkedéseit, hogy a pénzt a jemeni kormányellenes síiták egyebek között kereskedelmi hajók megtámadására és a térség stabilitásának megingatására használják fel.

Közleményében a pénzügyminisztérium kiemelte: 

a szankciókkal egy olyan hálózatot célzott meg, amelyen keresztül az Iránban tevékenykedő Szaid al-Dzsamál üzletember a húszi lázadókat finanszírozza.

A büntetőintézkedésekkel sújtott pénzügyi cégek közül kettő Jemenben, egy pedig Törökországban található. A szankciók keretében a szervezetekhez tartozó összes amerikai erőforrást befagyasztják, és a vállalkozásokat általános üzleti tilalom alá helyezik. A gázai konfliktusban a palesztinokat támogató húszik november 19. óta rakéták és drónok bevetésével tucatnyi kereskedelmi hajót foglaltak el vagy támadtak meg a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben. Irán már többször tagadta, hogy segítséget nyújt a húsziknak.

Miután a támadások miatt több, konténerszállító hajókat üzemeltető társaság döntött úgy, hogy inkább kerülőt tesz, és nem hajózik keresztül a Vörös-tengert és a Szuezi-csatornát érintő útvonalakon, a Freghtos legfrissebb adatai szerint mintegy 53 százalékkal nőtt a konténerek szállítási díja.

 

izraeli háború jemen Izrael Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek