Közélet

Az ENSZ BT-nek le kell állítania Izraelt – véli a katari emír

Tamím bin Hamad asz-Száni, a katari emír az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) dohai ülésén szólította fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy kezdjenek valamit Izraellel a háború befejezése érdekében. Szerinte szégyen, hogy a nemzetközi közösség két hónapon keresztül tűrte, hogy Izrael nőket és gyerekeket mészároljon le Gázában.

A katari emír kedden felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT): tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Izrael újrakezdje a tűzszüneti tárgyalásokat a gázai háborúban.

Fotó: Abdulla al-Neyadi / AFP

A nemzetközi közösség szégyene, hogy már csaknem két hónapja tartanak ezek a rettenetes bűncselekmények, beleértve a civilek, köztük nők és gyerekek szándékos és szisztematikus lemészárlását

– jelentette ki az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) dohai ülésén elmondott megnyitó beszédében Tamím bin Hamad asz-Száni. Szerinte Izraelnek meg kell értenie, hogy a megszállás idejének vége. Bár Doha mindent elkövet annak érdekében, hogy újabb tűzszünetet érjen el, ez nem helyettesítheti az átfogó fegyverszünetet – hangsúlyozta.

Muhammad bin Abdul Rahman asz-Száni katari miniszterelnök közölte, hogy tovább folynak a gázai harcok leállítását célzó közvetítői tárgyalások.

Katar továbbra is erőfeszítéseket tesz a tűzszünet helyreállítására, a túszok szabadon bocsátására és a fogolycserére

– mondta a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Izrael november 22-én kötött négynapos tűzszüneti megállapodást a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezettel, és a megállapodás kitért az övezetben fogva tartott túszok elengedésére is. Jóllehet a megállapodást meghosszabbították, az új határidő lejártával a harcok kiújultak.

A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg, mintegy háromezret megsebesítettek és körülbelül 240 embert elraboltak. Azóta 110 túszt szabadon engedtek, közülük 105-öt – többnyire nőket és kiskorúakat – a november 30-án véget ért egyhetes tűzszünet alatt. Izrael a tűzszünet alatti fogolycsere-megállapodás értelmében 240 palesztin foglyot engedett el izraeli börtönökből.

Ürgeöntés Gázában: Izrael tengervízzel árasztaná el a gázai alagútrendszert

Izrael tengervízzel árasztaná el a Hamász kiterjedt alagútrendszerét Gázában. Bár az elképzelés valóban hatékony lenne az alagutakban rejtőző terroristákkal szemben, valószínűleg Gáza édesvízellátását is tönkretenné. Emellett a helyi infrastruktúrát is károsítaná az ürgeöntés.

A Hamász a múlt héten bejelentette, nem hajlandó a harcok beszüntetéséig további fogolycseréről tárgyalni, míg Izrael leszögezte: 

a Hamász megsemmisítéséig nem áll le a Gázai övezet elleni offenzívával.

Az iszlamisták több magas rangú tisztségviselője él Katarban, a dohai kormány pedig – Egyiptom és az Egyesült Államok mellett – a háború kitörése óta igyekszik előmozdítani a tűzszünetet.

 

fogolycsere izraeli háború Gáza Hamász tűzszünet
Kapcsolódó cikkek