Közélet

Az izraeli háború 71. napja – Tüntettek Tel-Avivban a lelőtt túszok miatt

A hadsereg sajnálatát fejezte ki a történtekért.

Izrael gyászolja a három huszonéves túszt, akiket pénteken izraeli katonák lőttek le – jelentette a The Guardian. Az Agence France-Presse jelentése szerint az izraeli hadsereg közölte: Yotam Haimot, Alon Shamrizt és Samer El-Talalqát lőtték le a Gáza város szomszédságában végrehajtott műveletek során. Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője szerint az IDF mély szomorúságának ad hangot az eset miatt, és osztozik a családok gyászában. A három túsz holttestét Izraelbe szállították.

izrael, túszok, tüntetés, netanjahu
Fotó: AFP (Képünk illusztráció)

Benjamin Netanjáhú miniszterelnök „elviselhetetlen tragédiának” minősítette a három fiatal halálát. „Egész Izrael gyászolja a veszteséget” – mondta, míg a Fehér Ház „tragikus hibának” nevezte a történteket.

Amint az incidensről szóló hírek pénteken, késő este terjedni kezdtek, több száz ember gyűlt össze Izrael védelmi minisztériumánál Tel-Avivban, hogy felszólítsák Netanjahu kormányát:

érje el a több mint 130 túsz szabadon bocsátását, akikről úgy vélik, hogy még mindig a Hamász uralma alatt lévő területen tartják fogva őket.

 

16:00

Fehér zászlót tartott a három lelőtt izraeli túsz

A három izraeli túsz, akiket tévedésből megöltek Gázában az izraeli erők, fehér zászlót tartott fel – közölte szombaton egy katonai tisztviselő az országot megrázó incidens vizsgálatának első eredményeire hivatkozva – jelentette a Reuters.

Egy katona pénteken látta a túszokat több tíz méterre az izraeli erőktől Sedzsaijában – egy heves harcoktól sújtott térségben Gáza északi részén –, ahol a Hamász fegyveresei civil öltözékben próbálják álcázni magukat – mondta a tisztviselő.

14:47

Támadó drónt lőtt le egy brit hadihajó a Vörös-tengeren

A brit haditengerészet egyik hajója, az HMS Diamond lelőtt egy feltételezett támadó drónt, amely kereskedelmi hajókat célzott meg a Vörös-tengeren – tájékoztatott szombaton Grant Shapps brit védelmi miniszter. 

A The Guardian által idézett miniszter a korábban Twitter néven futó X közösségi platformon közzétett posztban hozzátette, hogy az HMS Diamond egy Sea Viper rakétát lőtt ki, és sikeresen megsemmisítette a célpontot.

A támadó drónt néhány órával azután lőtték le, hogy a világ két legnagyobb hajózási cége, a Maersk és a Hapag-Lloyd bejelentette: felfüggesztették az áthaladást a Vörös-tengeri szoroson, amely a globális kereskedelem létfontosságú átkelőhelye.

Izrael Gáza hadsereg IDF
Kapcsolódó cikkek