BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 646. napja – Hoppon maradnak az ukránok: Amerika nem küldi a megígért csodafegyvereket

Összefoglaló:

Az ukránok egyelőre biztosan nem kapják meg azokat a földről indítható kis átmérőjű bombákat (Ground Launched Small Diameter Bomb – GLSDB), amiket az Egyesült Államok beígért még februárban. Amerika jelezte, hogy majd csak valamikor 2024 első felében szállítja le a fegyvereket.

Fotó: AFP

A GLSDB egy GPS vezérlésű, rakéta hajtású bomba, ami akár 160 kilométeres távolságot is képes megtenni. 

Az eszközöket HIMARS rakétarendszerrel lehet kilőni – írta meg a Kyiv Independent.

A Pentagon a Boeinggel kötött szerződést a GLSDB legyártására, azonban az erről szóló szerződést csak márciusban kötötték meg. Ez azt jelenti, hogy a Boeing csak most decemberben tudja majd leszállítani az első darabokat Amerikának. 

Fico elintézte: Szlovákia egy darab lőszert sem küld innentől Ukrajnának

A szlovák választások után nem sokkal be is váltotta ígéreteit a győztes párt: leállítják a fegyverszállításokat Ukrajnának. Fegyvereket ugyan semmiképpen nem küld már Pozsony, de azt is kijelentették, hogy minden más eszközzel támogatni fogják Kijevet az orosz agresszió ellen.

Miután az Egyesült Államok hadserege megkapja a bombákat, egy hónapokig tartó tesztelési időszak következik és csak ezt követően kezdődhet el a szállítás Ukrajnába.

A GLSDB egy teljesen új technológia, amivel még Amerika sem rendelkezik egyelőre. A bombákat a Boeing mellett a svéd Saab védelmi vállalat fejlesztette ki.

Még 2023 márciusában az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy lelőttek egy GLSDB-bombát Ukrajna felett, de a Fehér Ház közölte, hogy még ők sem használtak soha ilyen eszközt, nem hogy az ukránok.

Amennyiben Ukrajna megkapja a GLSDB-ket, akkor lehetőségük lesz pusztító csapásokat mérni mélyen a front mögé.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.