Közélet

Az orosz–ukrán háború 646. napja – Hoppon maradnak az ukránok: Amerika nem küldi a megígért csodafegyvereket

Hiába ígérte meg az Egyesült Államok még februárban, hogy küld fejlett GLSDB fegyvereket Ukrajnának, ezek az eszközök azóta sem kapta meg Kijev. A Fehér Ház azt közölte, hogy legkorábban 2024 első felében tudnak szállítani a bombákból.

Az ukránok egyelőre biztosan nem kapják meg azokat a földről indítható kis átmérőjű bombákat (Ground Launched Small Diameter Bomb – GLSDB), amiket az Egyesült Államok beígért még februárban. Amerika jelezte, hogy majd csak valamikor 2024 első felében szállítja le a fegyvereket.

Fotó: AFP

A GLSDB egy GPS vezérlésű, rakéta hajtású bomba, ami akár 160 kilométeres távolságot is képes megtenni. 

Az eszközöket HIMARS rakétarendszerrel lehet kilőni – írta meg a Kyiv Independent.

A Pentagon a Boeinggel kötött szerződést a GLSDB legyártására, azonban az erről szóló szerződést csak márciusban kötötték meg. Ez azt jelenti, hogy a Boeing csak most decemberben tudja majd leszállítani az első darabokat Amerikának. 

Fico elintézte: Szlovákia egy darab lőszert sem küld innentől Ukrajnának

A szlovák választások után nem sokkal be is váltotta ígéreteit a győztes párt: leállítják a fegyverszállításokat Ukrajnának. Fegyvereket ugyan semmiképpen nem küld már Pozsony, de azt is kijelentették, hogy minden más eszközzel támogatni fogják Kijevet az orosz agresszió ellen.

Miután az Egyesült Államok hadserege megkapja a bombákat, egy hónapokig tartó tesztelési időszak következik és csak ezt követően kezdődhet el a szállítás Ukrajnába.

A GLSDB egy teljesen új technológia, amivel még Amerika sem rendelkezik egyelőre. A bombákat a Boeing mellett a svéd Saab védelmi vállalat fejlesztette ki.

Még 2023 márciusában az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy lelőttek egy GLSDB-bombát Ukrajna felett, de a Fehér Ház közölte, hogy még ők sem használtak soha ilyen eszközt, nem hogy az ukránok.

Amennyiben Ukrajna megkapja a GLSDB-ket, akkor lehetőségük lesz pusztító csapásokat mérni mélyen a front mögé.

 

19:12

Éheznek az orosz katonák, videóban mesélnek viszontagságos körülményeikről

Újabb orosz katonák árultak el részleteket a herszoni frontvonalon zajló életről – írta Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója az X közösségi portálon pénteki bejegyzésében. Ebben egy rövid videót osztott meg, amelyben orosz katonák egy csoportja látható, amint egy szűk szálláshelyen panaszkodnak a parancsnokaikra és az ellátásukra.

Az orosz katonák arról panaszkodnak, hogy parancsnokaik a mészárszékre küldik őket, és hagyják megrohadni a sebesülteket, ahelyett, hogy kimenekítenék őket.

„Magunkra hagytak minket” – kesergett az egyik katona, utalva az orosz védelmi minisztériumra. Elmondta, hogy miután az egyik katona talált egy doboz pörkölt húst, felhígította a Dnyeper folyó vizével, és egy hétig azt itta, hogy ne haljon éhen.

18:17

Lavrov gyávának nevezte kollégáit

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminisztereinek pénteki értekezletén beszélt az ukrajnai háború orosz céljairól és politikai rendezéséről. „Nem látunk arra vonatkozó jeleket Kijev vagy gazdái részéről, hogy készek lennének bármilyen politikai rendezésre” – mondta a politikus, így a moszkvai vezetés sem lát okot arra, hogy felülvizsgálja a céljait.

A kétnapos konferencia résztvevői az annak idején a hidegháborús feszültségek enyhítésére létrehozott EBESZ célkitűzéseinek aláásásával vádolták meg Oroszországot.

Lavrov gyávának nevezte nyugati kollégáit, Antony Blinken amerikai külügyminisztert és Josep Borrellt, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét a szkopjei sajtótájékoztatón, amiért azok még érkezése előtt elhagyták Szkopjét. „Miért is van ez? Valószínűleg azt hiszik, hogy ezzel megerősítik az Oroszország elszigetelését célzó terveiket. De szerintem csak gyávák, és félnek a tényeken alapuló, őszinte párbeszédtől” – tette hozzá.

15:44

Több mint százezer katonát veszített Oroszország fél év alatt

Az elmúlt hat hónapban, az ellentámadás során az ukrán hadsereg veszteségei átlépték a 100 ezer főt és 16 ezer haditechnikai eszközt – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az orosz fegyveres erők vezetői állományával pénteken megtartott telekonferencián. A tárcavezető azt állította, hogy az orosz csapatok az ukrajnai „különleges hadművelet” során kedvezőbb pozíciókat foglalnak el, és minden irányban kiterjesztik az ellenőrzésük alá vont zónákat.

„Folytatjuk az aktív védekezést, fejlesztjük a fegyveres erők harci potenciálját, figyelembe véve a különleges hadművelet tapasztalatait” – fogalmazott a miniszter. Közölte egyebek között, hogy a háborús övezetben 2024-ben az orosz hadsereg számára hét korszerű gyakorlóterepet fognak berendezni különleges műveleti feladatra való kiképzésre. Mint mondta, a fő hangsúly a „különleges hadművelet” feladataira való felkészítésen lesz. A miniszteri közlés szerint mintegy 125 ezer orosz katonát vesztettek a fronton.

10:04

Nurszultan Nazarbajev: a Nyugat és a NATO koncepciózusan halad az orosz határok felé

Kazahsztán első elnöke, az országot harminc évig vezető, Nurszultan Nazarbajev azt mondta, hogy a nyugati országok szisztematikusan oroszellenes politikát folytatnak, lehetővé téve a NATO számára, hogy egyre közelebb kerüljön Oroszország határaihoz. Ez áll a Kazahsztán függetlenségének kikiáltása óta az országot vezető politikus „Életem. A függőségtől a szabadságig” címmel jelent megjelent könyvében, amit december 1-jén mutattak be.

10:03

Beletörik az Európai Unió bicskája az Ukrajnának ígért lőszerek legyártásába

Az Európai Unió nem fogja tudni időre leszállítani Ukrajnának a megígért egymillió 155 milliméteres lőszert – erről az Európa Tanács elnöke. Charles Michel arról is beszélt, hogy itt az ideje felállítani egy "európai védelmi minisztériumot".

HIMARS GLSDB Ukrajna fegyverszállítás USA
Kapcsolódó cikkek