Közélet

Az orosz–ukrán háború 649. napja – Az ukránok továbbra is kitartóan irtják az orosz drónokat

A szombat–vasárnapi orosz dróntámadások után hétfő hajnalban újra drón- és rakétatámadásra keltek az ukrán erők, a légvédelem azonban sikeresen lépett fel a támadó egységekkel szemben.

Az oroszk erők majdnem két tucat Shahed drónnal támadták Ukrajnát hétfőn hajnalban. Az ukrán légierő szerint a drónokat a Krím félsziget orosz területeiről indították – írja a The Kyiv Independent.

Ukrainian army continues intense artillery fire on Russian positions in the direction of Avdiivka
Fotó: Anadolu via AFP

Az ukrán jelentés szerint Oroszország 23 Shahed-136/131 drónt indított a Krím-félszigeten található Csauda-fokról, továbbá egy irányított rakétát is kilőttek Herszonból.

Az ukrán légvédelem szerint 18 drónt sikeresen kilőttek, valamint az X-59 rakétát is megsemmisítették. 

A jelentés alapján a hajnali órákban Ukrajna kilenc régiójában működött a légvédelmi rendszerük az orosz támadások miatt.

Az oroszok napok óta nem kímélik az ukrán erőket, szombatról vasárnapra virradó éjszaka is 12 Shahed drónnal támadták Ukrajnát, azoknak a többségét is megsemmisítették. A polgári infrastruktúrában keletkezett károkról vagy áldozatokról nem érkezett információ, azt azonban a légierő közölte, hogy egy Kh-59-es rakétát is indítottak, ami nem érte el a célját.

 

19:28

Megkerüli vezérkari főnökét Zelenszkij

Vezérkari főnökét, Valerij Zaluzsnijt megkerülve osztogat parancsokat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, így a vezérkari főnök nem képes a teljes ukrán haderőt irányítani.

Zaluzsnijhoz közel álló források az Ukrajinszka Pravdának arról beszéltek, hogy olyan benyomásuk támadt, mintha két hadsereg lenne, a jó, amit Zelenszkij kedvencei irányítanak és a rossz, ami a vezérkari főnök alá tartozik. Ez egyrészt demotiválóan hat a hadvezetésre, másrészt fontos információk keveredhetnek el, megnehezítve a haderő irányítását.

15:23

A Fehér Háznak hamarosan nem marad pénze arra, hogy utaljon Ukrajnának

A Fehér Ház költségvetési igazgatója hétfőn Mike Johnson republikánus házelnöknek és más kongresszusi vezetőknek írt levelében figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok kifogy az időből és a pénzből ahhoz, hogy segítsen Ukrajnának megvívni az Oroszországgal folytatott háborút – írja a Reuters. 

Joe Biden  kormánya októberben közel 106 milliárd dollárt kért a Kongresszustól az Ukrajna, Izrael és az Egyesült Államok határbiztonságára vonatkozó tervek finanszírozására.

12:07

Kihátrálnak Ukrajna mögül: még egy uniós országban blokkolják a katonai segítségnyújtást

A bolgár elnök blokkolja, hogy Bulgária páncélozott járműveket szállításon Ukrajnának – adta hírül a bolgár közmédia. Rumen Radev élt az elnöki vétójoggal és visszaküldte a parlamentnek a vonatkozó jogszabályt. 

A törvényben ratifikálták azt a megállapodást, amely értelmében Bulgária száz darab régi gyártású BTR-60 típusú páncélozott harckocsit szállítana Ukrajnának. Az adományozásról augusztusban született megállapodás Volodimir Zelenszkij ukrán elnök júliusi bulgáriai látogatását követően. 

09:28

Az orosz–ukrán háború egy tőrdöfés az éghajlatváltozás elleni küzdelem szívébe

Oroszország Ukrajna ellen 2022 februárjában indított háborúja több üvegházhatású gázt eredményezett, mint Belgium egész éves kibocsátása – derült ki egy, a dpa hírügynökség által szemlézett tanulmányból, melyet várhatóan hétfőn tesznek közzé Dubajban, az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28).

A Lennard de Klerk holland tudós vezette kutatócsoport szerint 150 millió tonna, kifejezetten a háború miatt termelődött szén-dioxid került a levegőbe a háború kezdete óta.

 

oroszország Shahed ukrajna háború dróntámadás
Kapcsolódó cikkek