Közélet

Az orosz–ukrán háború 669. napja – szomorú hírt közölt az ukrán parancsnok a háború végéről

Vaszilij Szamovar, a III. különálló ukrán rohamdandár légvédelmi egységeinek parancsnoka szerint az Oroszországgal folytatott háború még sokáig eltarthat, így az ukránoknak fel kell készülniük a teljes körű mozgósításra. A tiszt úgy véli, hogy ez a háború is tárgyalásokkal ér véget, ahogy eddig mindig történt.

Vaszilij Szamovar, a III. különálló ukrán rohamdandár légvédelmi egységeinek parancsnoka egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy az Oroszországgal folytatott háború még sokáig eltarthat, így az ukránoknak fel kell készülniük a teljes körű mozgósításra, tehát még több embert hívnak majd be a hadseregbe – írj strana.ua.  

Az ukrán parancsnok hisz abban, hogy ez a háború is tárgyalásokkal ér véget.
Fotó: Jurij Kocsetkov / MTI

Kiemelte, Ukrajnának jóval kevesebb humán- és anyagi erőforrása van, mint Oroszországnak, ezért kell az ukránoknak újabb mozgósítási hullámra és nehéz télre számítaniuk. Úgy fogalmazott, hogy a 2024-es év sokkal nehezebb lesz, mint az idei és a tavalyi volt együttvéve:

Hiszek abban, hogy ez a háború is tárgyalásokkal ér véget, ahogy eddig mindig történt. Ezeken a tárgyalásokon azonban erős pozícióval kell rendelkeznünk.

Eközben arról számoltak be az oroszok, hogy légvédelmi rendszereik lelőttek tíz pilóta nélküli ukrán légi járművet a Donyecki Népköztársaság Horlivka, Marjinka, Pobeda településeinek területén.

A csoport egységei 11 támadást visszaszorítottak, és legyőzték az ukránok egységeit Krasznojénál, Gyilejevkánál, Kirovónál és Georgijevkánál.

Az ukránok legfeljebb 200 katonát veszítettek, illetve 4 tankot − köztük egy Németországban gyártott Leopard 2-t és egy Bradley gyalogsági harci járművet −, valamint további 3 járművet.

 

12:13

Őszintén beszélt az EU-s csúcsvezető: az oroszok nyerhetik az ukrán háborút – de még van visszaút

Szókimondó interjút adott az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a The Gurdian című brit lapnak. Ebben Josep Borrell a közelgő uniós parlamenti választások kilátásait, valamint az ukrán és az izraeli háború állását is taglalta.

Először is a júniusi EU-s választásról azt mondta, hogy ugyanúgy 

sorsdöntő lehet, mint az amerikai elnökválasztás.

Attól tart, hogy a választókat a félelem vezérelheti, ezért a jobboldali pártok előretörhetnek. Szerinte Európa mágnesként vonz százezreket, hogy itt éljenek. Ez azért van, mert továbbra is olyan modellben működik, amelyet a világ minden pontján irigyelnek. „Mi vagyunk a politikai szabadság, a gazdasági jólét és a társadalmi kohézió legjobb kombinációja, amit az emberiség eddig létre tudott hozni0” – fogalmazott.

10:43

A profi labdarúgást is elérte a háború: veszélybe került a focicsapat jövője, besorozták a játékosokat

09:56

Határozottan kiállt az ukránok mellett a német külügyminiszter

Németország Ukrajna melletti elkötelezettségét hangoztatta Annalena Baerbock német külügyminiszter a Potsdamer Neusten Nachrichten című német lapnak adott, szombaton közzétett interjújában, melyben azt vetette Vlagyimir Putyin orosz elnök szemére, hogy tönkre akarja tenni az országot.

Az, hogy Putyin Kijev elfoglalására, illetve több mint 40 millió ember meggyilkolására, leigázására és kitelepítésére irányuló terve kudarcot vallott, a hazájukat elszántan védő ukránok hihetetlen bátorságának köszönhető – szögezte le Baerbock. 

09:29

Az ukrán nagykövet tagadja a német nyomást az Oroszországgal folytatott béketárgyalásokra

Ukrajna németországi nagykövete szombaton visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint Berlin zárt ajtók mögött nyomást gyakorolna Kijevre, hogy kössön békemegállapodást Oroszországgal.

A találgatásokat a Der Spiegel című német magazin pénteki beszámolója táplálta, amely egy október végi titkos „orosz vacsoráról” szólt a washingtoni német nagykövetségen, amelyen Olaf Scholz német kancellár legközelebbi tanácsadója, Wolfgang Schmidt kancelláriaminiszter állítólag „eufórikusan dicsérte” Samuel Charap amerikai tanácsadó javaslatát, amely szerint az ukrajnai háborút egy Moszkvával kierőszakolt tárgyalásos rendezéssel kellene lezárni.

oroszország parancsnok ukrajna béke ukrajnai háború
Kapcsolódó cikkek