Csaknem negyedmilliárd forintnyi vagyont zárolt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) egy nemzetközi kábítószer-kereskedő banda tagjaitól, a vezetőjüket még keresik – közölte a KR NNI pénteken a rendőrség honlapján.

Budapest, 2023. október 24.A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség közös rajtaütése a főváros XX. kerületében 2023. október 17-én. Több mint tíz kilogrammnyi új pszichoaktív anyagot, „kristályt” foglalt le a rendőrség Pest, Nógrád és Heves vármegyében - közölték 2023. október 24-én a három vármegyei rendőr-főkapitányság és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közös sajtótájékoztatóján. A hatóságok több, kábítószerrel kereskedő bűnbandát számoltak fel, és az ügyekben összesen 17 embert gyanúsítottak meg, ellenük új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt indult eljárás. A kábítószer-terjesztők többnyire családi alapon szerveződtek és így kereskedtek a droggal.MTI/Mihádák Zoltán Budapest, 2023. október 24.
A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség közös rajtaütése a főváros XX. kerületében 2023. október 17-én. Több mint tíz kilogrammnyi új pszichoaktív anyagot, „kristályt” foglalt le a rendőrség Pest, Nógrád és Heves vármegyében - közölték 2023. október 24-én a három vármegyei rendőr-főkapitányság és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közös sajtótájékoztatóján. A hatóságok több, kábítószerrel kereskedő bűnbandát számoltak fel, és az ügyekben összesen 17 embert gyanúsítottak meg, ellenük új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt indult eljárás. A kábítószer-terjesztők többnyire családi alapon szerveződtek és így kereskedtek a droggal.
MTI/Mihádák Zoltán
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Azt írták, hogy egy nyár elején indult, kábítószer-kereskedelem elleni akciósorozatot fejezett be a napokban a KR NNI nemzetközi bűnözés elleni főosztályának győri osztálya, ennek fókuszában olyan bűnszervezetek álltak, amelyek a SkyECC titkosított platformot használták illegális tevékenységükhöz. Ezt a platformot az Europol és az Eurojust 2021 márciusában törte fel, és azóta támogatják a nemzeti bűnüldözési irodákat, valamint ügynökségeket Európa-szerte.

A nyáron indított akciósorozat részeként a rendőrség kilenc helyszínen hajtott végre elfogásokat, kutatásokat, valamint vagyonzárolásokat.

Lefoglaltak marihuánát, amfetamint, valamint a terjesztéshez szükséges eszközöket, míg vagyonvisszaszerzési eljárás keretében pénzt és nagy értékű gépjárműveket. Emellett bankszámlákat és négy ingatlant vettek zár alá. Az elvont összértéke csaknem 240 millió forint. A rendőrök hét embert fogtak el kábítószerhez köthető bűncselekmények miatt, hármukkal szemben rendelt el kényszerintézkedést a bíróság.

A nemzetközi nyomozás szerint a bűnszervezet egyik vezetője egy 38 éves montenegrói férfi, akiről úgy tudják, 2023 májusában elhagyta Magyarországot, ismeretlen helyre távozott. Ellene a Budai Központi Kerületi Bíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki 2023. december 4-én.

Nemrég a Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy nemzetközi drogkartell megbízásából Magyarországon kiépített bűnszervezet irányítójával, valamint 19 társával szemben, akik Kolumbiából származó, majd Nyugat-Európában értékesített kábítószerek után befolyt, összesen 46 milliárd forintnak megfelelő összeg tisztára mosásában vettek részt.