Alig, hogy Novák Katalin köztársasági elnök elrendelte a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény kihirdetését, közleményben reagált az Egyesült Államok kormánya.

Hungary,Flag,And,Usa,Flag,Waving,Together,On,Blue,Sky,
Beleszállt Magyarországba az Egyesült Államok kormánya: „nem áll összhangban a demokráciával”.  Fotó: Shutterstock

Az ottani idő szerint szerda délután megjelent nyilatkozatot az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller jegyzi. Amerika külügyi tárcája ebben aggodalmát fejezi ki a magyar törvény kapcsán.

A kifejezetten barátságtalan megfogalmazás szerint 

egy olyan jogszabályt lépett életbe, amely „drákói eszközöket ad a magyar kormány kezébe”. Ezeket pedig akár azok ellen is lehet használni, akik nem osztják a kormánypártok nézeteit. Ezen a ponton a közlemény a megfélemlítés és a megbüntetés kifejezéseket használja.

De attól is tartanak, hogy az újonnan megalakított Szuverenitásvédelmi Hivatal majd kvázi zaklatásra használja a jogosítványait és vizsgálatok alá vethet bárkit, magánszemélyeket és cégeket egyaránt. Még úgy is, ha az eljárások alanyai nem kaptak támogatást külföldi szervezetektől.

A rövid dokumentum utolsó mondata sem sikerült kevésbé vészjóslóra. Az amerikai külügyminisztérium ugyanis leszögezte, hogy a magyar szuverenitásvédelmi törvény 

nem áll összhangban azokkal a közös értékekkel, mint a demokrácia, a szabadságjogok, valamint a jogállamiság.

Az ügynek ezzel jó eséllyel nincs vége és a magyar kormányzat valószínűleg reagálni fog Amerika állásfoglalására. Amely már csak azért is érdekes, mert a jogszabály megalkotását éppen az az eset váltotta ki, amikor a 2022-es országgyűlési választásokat követően kiderült: a szakszolgálatok megállapítása szerint az ellenzéki pártok jelentős, amerikai szervezetektől érkező finanszírozást is felhasználtak a kampányuk során.

A Sándor-palota is arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvénnyel kapcsolatban több hazai és külföldi megkeresés is érkezett Novák Katalin köztársasági elnökhöz. A külföldről kapott üzenetek pedig szerintük igazolják az országgyűlés által kitűzött cél helyességét, vagyis szükség van a nemzeti önazonosság, szuverenitás védelmére.

A köztársasági elnöki hivatal ugyanakkor azt is világossá tette, hogy a felállítandó hivatal vizsgálati hatókörét az alaptörvénnyel összhangban kell értelmezni. „A Szuverenitásvédelmi Hivatal akkor tölti be megfelelően az alaptörvényben meghatározott küldetését, ha tevékenysége nem érinti a sajtószabadságot, illetve a véleménynyilvánítás szabadságát” – húzták alá.