„Az amerikai kongresszus úgy döntött, hogy a karácsonyi ünnep fontosabb, mint a totalitárius Oroszország elleni harc. Orbán Viktor blokkolja az Ukrajnának nyújtott uniós támogatást. A helyzet kilátástalan” ezt írta ki közösségi oldalára Artis Pabriks korábbi lett védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes, miután az uniós csúcson jelen lévő magyar kormányfő ismét világossá tette, hogy Ukrajna jelenleg nem áll készen arra , hogy az megkezdje vele a csatlakozási tárgyalásokat. 

ORBÁN Viktor
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Pabriks, aki korábban az EP tagja is volt, azt írta:

A szokásos uniós kompromisszumos alkuk nem fognak működni, ideje kezdeményezni a magyar szavazati jog befagyasztását az EU-ban.

Majd azzal zárta a kommentjét, hogy „Putyin mosolyog”.

Ugyancsak nem hagyta szó nélkül Linas Linkevicius korábbi litván külügyminiszter a magyar kormány többségitől eltérő álláspontját. A politikus szerint az EU arra kényszerül, hogy az értékek uniójából egy olyan piacra lépjen át, ahol a szabályok nélküli cselekvés jogát ezen értékek rovására lehet megvásárolni. 

Orbán nem fog változni. Az ő célja (vagy talán valaki más feladata?) az egész EU tönkretétele. Ezt kell megállítanunk

hangsúlyozta Linkevicius, aki nem először támadja Orbánt, októberben azt mondta, hogy szerinte ki kellene dobni Magyarországot az unióból. Posztjához azt írta, hogy „az uniós szerződések szerint nincs egyértelmű mechanizmus egy tagállam kizárására. Nincs mód arra, hogy egy terrorizmust támogató államot eltávolítsanak az ENSZ BT-ből. Azoknak, akik vezetni akarnak, foglalkozniuk kellene a problémával.”

 

Egy napja orbánozik a holland politikus

Sophie in 't Veld, holland liberális politikus neve sem ismeretlen Magyarországon, az európai parlamenti képviselő, aki Renew Europe frakció tagja, korábban Vlagyimir Putyin ügynökének nevezte Orbán Viktort.

Tegnap este óta összesen három posztot szentelt a magyar kormányfőnek. 

Előbb az uniós források felszabadítását kifogásolta, amelyekre szerinte Magyarország nem jogosult. Szerda délután pedig már arról írt, hogy a bizottság "ostoba" stratégiát követ azzal, hogy hazánknak odaítélt 10 milliárd eurót, mivel így nulla befolyása maradt Magyarországra.

Kenyértörés az EP és a bizottság között?

Guy Verhofstadt, Orbán Viktor ősellensége is megszólalt. A belga EP-képviselő a bizottság döntését kritizálta, szerinte nem kellett volna felszabadítani a Magyarországnak járó uniós forrásokat. A politikus kijelentette, hogy a döntés miatt megvonja a bizalmát az Európai Bizottságtól és annak elnökétől.

Az Európai Bizottság döntése botrányos, 10 milliárd eurót szabadítanak fel Magyarország számára, jelezve, hogy a zsarolás győzedelmeskedik az Ukrajnával szembeni szolidaritás, a jó kormányzás és az uniós értékek felett

– írta az X-en Guy Verhofstadt arra a hírre reagálva, hogy az Európai Bizottság a 2021–2027 közötti kohéziós alapból a Magyarországnak járó 22 milliárd euróból 10 milliárd eurót szabadított fel. 

 

A politikusi reakciókat élőben közvetítjük.