Guy Verhofstadt belga EP-képviselő szerint nem kellett volna felszabadítani a Magyarországnak járó uniós forrásokat. A politikus kijelentette, hogy a döntés miatt megvonja a bizalmát az Európai Bizottságtól és annak elnökétől – írja az Index.

EUROPEAN COMMISSION - CONFERENCE ON THE FUTURE OF EUROPE
Fotó: Hans Lucas via AFP

„Az Európai Bizottság döntése botrányos, 10 milliárd eurót szabadítanak fel Magyarország számára, jelezve, hogy a zsarolás győzedelmeskedik az Ukrajnával szembeni szolidaritás, a jó kormányzás és az uniós értékek felett”

– írta az X-en Guy Verhofstadt arra a hírre reagálva, hogy az Európai Bizottság a 2021–2027 közötti kohéziós alapból a Magyarországnak járó 22 milliárd euróból 10 milliárd eurót szabadított fel. 

Megvonom bizalmamat Von der Leyentől és az Európai Bizottságtól!

– jelentette ki az európai parlamenti (EP) képviselő.

Az uniós források egyharmadát szabadította fel az Európai Bizottság

„A kohéziós politikai finanszírozás egy részét nem tartják vissza tovább, így Magyarország elkezdheti igényelni legfeljebb mintegy 10,2 milliárd euró kiutalásait” – írta szerda esti közleményében az Európai Bizottság, ezzel mintegy 3900 milliárd forint lett elérhető Magyarország számára.

A közlemény szerint még 2022 decemberében született bizottsági döntés arról, hogy az értékelés szerint több aggály miatt, többek közt a bírói függetlenséget illetően, Magyarország nem teljesítette a kohéziós pénzek kiutalásának feltételeit. Alapos vizsgálat és a magyar kormánnyal folytatott sokfordulós konzultáció után az Európai Bizottság úgy ítéli meg, hogy a bírói függetlenség vonatkozásában teljesült a pénzek kifizetésének feltétele, így a legfeljebb 10,2 milliárd euró körüli összeg kiutalható.

A feltételnek tartósan teljesülnie kell, ezért a bizottság szorosan és folyamatosan figyelemmel követi a magyar intézkedések kivitelezését, és ha bármely ponton úgy látja, hogy a kifizetési feltétel mégsem teljesül, akkor ismét a pénzek visszatartása mellett dönthet – folytatódik a közlemény. 

Mindez azt is jelenti: továbbra is blokkolva van több mint 20 milliárd euró, amelynek felszabadítását többek között a szupermérföldkövek teljesítéhez kötötte a bizottság,