A pénzügyőrök ellenőriztek egy szekszárdi műhelyt, ahol a polcokra halmozva különböző típusú, bontott autóalkatrészeket és a szétszereléshez szükséges eszközöket is találtak. A laptopon illegális szoftverek voltak, és egy hamis autódiagnosztikai eszköz is előkerült.

A bontásra ítélt autók külföldről érkeztek
Fotó: NAV

Az ellenőrzés idején éppen autójavítást végző alkalmazott úgy nyilatkozott, hogy a bontásra ítélt autók külföldről érkeztek, a különböző hibakódolvasó szoftvereket pedig a saját járműveik javításánál használták.

A bontáshoz szükséges engedélyt az ellenőrzés ideje alatt nem tudták bemutatni a hatóság embereinek, ezért a pénzügyőrök értesítették a Tolna Vármegyei Kormányhivatal Hulladékgazdálkodási Osztály munkatársait. A Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületének munkatársa eseti szaktanácsadóként véleményezte a kárértéket. 

A bontáshoz szükséges engedélyt az ellenőrzés ideje alatt nem tudták bemutatni a hatóság embereinek.
Fotó: NAV

Megállapította, hogy a hamis szoftverekkel több mint tízmillió forint vagyoni hátrányt okoztak a jogtulajdonosoknak, ezért a pénzügyőrök az illegális termékeket lefoglalták, és szerzői joghoz kapcsolódó jogok, valamint iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt indítottak eljárást.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendszeresen ellenőrzi, hogy az autószervizek, szerelőműhelyek jogtiszta szoftverekkel dolgoznak-e – emelte ki a hatóság a közleményben. Mint írták:

aki kétes eredetű helyről vásárol, az nem csupán önmagát veszélyezteti, hanem másokat is bajba sodorhat.

A hamisított autódiagnosztikai eszközök használata – ellenőrizetlen pontosságuk, esetleges értéktorzításuk miatt – a járműveknél téves beállításokhoz vezethet, így alkalmazásuk közvetve a közlekedésbiztonságra is fokozott kockázatot jelenthet.

 A jelenlegi szabályozás szerint olyan személy végezhet bontási tevékenységet, aki az arra vonatkozó engedélyekkel rendelkezik.

Feketelistát közölt a most Ön is megnézheti, hogy szabályosan foglalkoztatja-e munkaadója

Több mint ötezer vállalkozás pontos adatait közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal december 13-án a honlapján. A cégekben közös, hogy egyik esetében sem jelentették be szabályosan a munkavállalókat.