Közélet

Kairóban tárgyal a tűzszünetről Izrael és a Hamász

Egyiptomban találkoznak az izraeli hadsereg és a Hamász képviselői, hogy tárgyaljanak a további túszcseréről.

Tárgyalások kezdődtek szerdán az egyiptomi fővárosban az izraeli hadsereg és a Hamász terrorszervezet közötti tűzszünetről és arról, hogy a palesztin civileknek szánt segélyek eljuthassanak Gázába, és kiszabaduljanak a túszok.

Fotó: AFP

A Hamász közlése szerint Kairóba érkezett a palesztin szervezet vezetője, Iszmail Haníje is, akinek legutóbbi, november eleji egyiptomi látogatását követően bejelentették a konfliktus eddigi egyetlen fegyvernyugvási megállapodását, egy egyhetes humanitárius szünetet, amelynek során több mint 100 túszt engedtek szabadon. A tárgyalásokról tájékozott egyik tisztviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta: 

arról egyeztetnek, hogy a tűzszüneti megállapodás keretében a gázai fegyveresek által még mindig fogva tartott túszok közül kiket engedjenek el, és cserébe Izraelnek milyen palesztin foglyokat kell szabadon bocsátania.

Korábbi nyilatkozatok szerint Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy a túszként még mindig őrzött összes nőt és gyengélkedő férfit engedjék szabadon.

Egyes közlések szerint az izraeli hadsereg tovább mélyíti szárazföldi hadműveletét a Hamász ellenőrizte Gázai övezet déli részén, ahol információik szerint kiterjedt föld alatti alagútrendszerek vannak, melyekben a palesztin szélsőséges szervezet október 7-i terrortámadását megszervező vezetők is bujkálnak. Úgy értesültek, hogy ott rejtőzködhet a Hamász gázai főnöke, Jahíje Szinuár is.

 

izraeli háború túszcsere Izrael tárgyalás Hamász
Kapcsolódó cikkek