Megszünteti tagságát a Mediaworks a Magyar Lapkiadók Egyesületében (MLE), és ezzel egyidejűleg visszahívja tisztségviselőit is az MLE vezető testületeiből – közölte Kálmán Erika elnök-vezérigazgató a pénteki kilépési nyilatkozatában – írta meg pénteken a Magyar Nemzet.

Mediaworks
Fotó: Róka László / MTI

A médiavállalat lépésének előzménye, hogy a lapkiadó egyesület két vezetője önkényesen, egyeztetés nélkül, kizárólag a saját véleményüket tükröző kritikát fogalmaztak meg az egyesület egésze nevében a szuverenitásvédelmi törvény ellen a köztársasági elnökhöz intézett levelükben, és felszólították Novák Katalint, hogy ne írja alá a jogszabályt.

A Mediaworks szerdai közleményében kiemelte, hogy Kovács Tibor az MLE elnökségének jóváhagyása nélkül ilyen akciót nem hajthat végre, így az állásfoglalásban leírtak legfeljebb az ő és Havas Katalin magánvéleményét tükrözik, akkor is, ha egyes kiadók támogatását utólag megpróbálják megszerezni.

A lapkiadó egyesület botránya miatt csütörtökön levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke, valamint a Mediaworks Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója és tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

Nem a Mediaworks az egyetlen, aki elhatárolódik az MLE döntésétől. A Magyar Demokrata hetilap kiadója, az Artamondo Kft. például közleményben tudatta, hogy elfogadhatatlannak tartja az eljárást, és az állásfoglalás nyilvános visszavonását követelte. A Képmás Magazin szintén megdöbbenésének adott hangot, követelve az egyeztetés nélkül kialakított szöveg visszavonását. Kilépését helyezte kilátásba a Médiapiac.com is.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zrt. vezetője, Demeter Szilárd bejelentette, hogy a PKÜ azonnali hatállyal kilép a Magyar Lapkiadók Egyesületéből. Hasonlóan cselekedett az Index is, amely rögzítette, hogy immár második alkalommal fordul elő, hogy az MLE vezetése megkerülte tagságát az állásfoglalások kiadásakor, ezért az Index a tagságát nem hosszabbítja meg.