Közélet

Kongatja a vészharangot az uniós biztos: terrortámadásoktól kell tartani az ünnepek alatt

Az Izrael és a Hamász közötti harc miatt nagyon megnőtt annak az esélye, hogy szélsőséges iszlamisták terrortámadásokat kísérelhetnek meg végrehajtani Európában az idei ünnepi szezonban – figyelmeztetett egy uniós belügyi biztos. A veszély miatt az unió 30 millió euróval többet szán a legkritikusabb célpontok védelmére.

Az Európai Unióban a gázai háború miatt megnövekedett a terrorveszély – jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben.

Concept,Of,Terrorism.,Silhouette,Terrorist,On,City,Background,In,Smoke
Fotó: Shutterstock

Az Izrael és a Hamász közötti háború és az általa okozott megosztottság miatt a közelgő ünnepi szezonban hatalmas a terrortámadások kockázata az EU-ban. Nemrégiben Párizsban is bekövetkezett, de sajnos korábban is tapasztaltunk már ilyet

– hangoztatta a biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

Párizsba az elmúlt két hónapban több iszlamista terrortámadási kísérlet is történt. Október első felében egy férfi egy francia iskolában ölt meg egy tanárt és sebesített meg többeket Allah akbar felkiáltások mellett. A hónap végén egy nő a francia metróban fenyegetőzött robbantással, őt rendőrök végül lelőtték. December 3-án egy férfi, aki nyíltan támogatta az Iszlám Államot, az Eiffel-toronynál késsel támadt a járókelőkre.

Johansson bejelentette, hogy 

az EU további 30 millió eurót bocsát rendelkezésre a veszélyeztetett zónák, különösen az imahelyek biztonságának megerősítésére.

Nancy Faeser német belügyminiszter szerint a szombati párizsi terrortámadás is bizonyíték arra, hogy mennyire közvetlen és súlyos az iszlamista terrorfenyegetés az EU-ban. Mint mondta, ezt a helyzetet a gázai háború és a Hamász terrorja okozza.

Nagy a veszélye annak, hogy az iszlamista elkövetők még szélsőségesebbé válnak

– hívta fel a figyelmet.

Faeser hangsúlyozta, hogy különösen nagy figyelmet kell fordítani az iszlamista fenyegetésekre, és a szomszédos országokkal együttműködve kell küzdeni az iszlamista propaganda ellen.

 

Hamász terrortámadás Európai Unió terrorveszély
Kapcsolódó cikkek