Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Novák Katalin szerdán élt a vétójogával és az Alkotmánybírósághoz küldte a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényt.

lázár, novák
Lázár János nem finomkodott Novák Katalinnal: „gyávaság és régi kommunista reflexek”. Fotó: Lázár János / Facebook

A jogszabályt még december 13-án szavazta meg az országgyűlés, amely a köznyelvben a kastélyok örökbefogadásaként vált ismertté. A koncepciót az illetékes tárca, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) jegyzi, amelyet Lázár János felügyel. 

Ugyan a köztársasági elnök szerint az állami kastélyok „örökbefogadására” vonatkozó szándék támogatható, a törvény rendelkezései anélkül teszik lehetővé a magántulajdonba adást, hogy ehhez a törvényalkotó a nemzeti megfelelő védelmét biztosító garanciális szabályokat teljes körűen meghatározta volna. Ez vezetett ahhoz, hogy nem hirdette ki a jogszabályt.

Ahogyan az várható volt, Lázár János nem hagyta szó nélkül a történteket. A miniszter még az este folyamán egy bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, amelyben élesen reagált a Köztársasági Elnöki Hivatal döntésére. A tárcavezető kétféleképpen tudja értelmezni a lépést: jóhiszeműen és rosszhiszeműen. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogyha még előbbit is választja, akkor sem érti a célját. 

A Sándor-palota jogászai azt mondják: úgy változtassunk, hogy ne változtassunk semmit

– fogalmazott. Pedig szerinte a kastélytörvény lényege pontosan az, hogy változtatni kell az eddigi gyakorlaton. A magántőkét nem megdönteni kell, hanem bevonni az épített örökség megóvásába, értékes kastélyaink felújításába és fenntartható működtetésébe. Ha viszont rosszhiszeműen értelmezi a fejleményt, akkor nagyon is érti. 

Gyávaság és régi kommunista reflexek vannak mögötte

– húzta alá. Hozzáette, reméli, hogy téved, és a köztársasági elnök jogászai csupán nem olvasták a törvényt vagy nem értik annak lényegét. Majd kiemelte, biztos benne, hogy történelmi örökségünk, kastélyaink jobb sorsa érdemesek. Ehhez viszont változásra és bátorságra van szükség.

Végezetül finoman odaszúrt Novák Katalinnak és megtisztelőnek nevezte az elnök asszony kitüntető figyelmét, hiszen az alkotmányos normakontroll intézményét szinte csak az ÉKM-es jogszabályoknak tartja fönn. Ezzel arra utalt, hogy rövid időn belül ez már a második jogszabály, amelyet a tárca sikerre visz a parlamentben, majd az államfő megvétózza. Ugyanez a forgatókönyv játszódott le az állami beruházásokról szóló törvény kapcsán is még a nyáron. A jogszabályt végül második körben októberben újra elfogadta az országgyűlés és ezt már Novák Katalin is kihirdette.

Lázár János ezúttal leszögezte: a tárcája nem hátrál, hiszen „Magyarország előre megy, nem hátra”.

Önkiszolgáló kasszák: teljesen átalakulnak a magyarországi boltok – már 2024-ben megnyitnak az első eladó nélküli üzletek

Forradalom zajlik a kiskereskedelemben, a láncok keresik a jövő technológiáját. Úgy tűnik, az automata boltok futhatnak be, ahol az eladókat kamerák helyettesítik. A folyamat Magyarországra is begyűrűzik. Sőt, terv szerint már 2024-ben megnyitnak az első nonstop üzletek, amelyek távfelügyelettel működnek majd.