Magyarország megakadályozta az 50 milliárd eurós Ukrajnának szánt pénzügyi segélycsomag általi jóváhagyását, miután az EU vezetői hivatalosan jóváhagyták az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdését, ami jelentős mérföldkő Kijev számára az Ukrajnának nyújtott támogatás megerősítésére irányuló erőfeszítéseiben.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint jövőre folytatódnak a tárgyalások. Fotó: Olivier Hoslet / MTI / EPA

„Az éjszakai műszak összefoglalója: vétó az Ukrajnának járó pluszpénzért, megvétózva a többéves pénzügyi keret felülvizsgálata” – tette közzé Orbán Viktor miniszterelnök az X közösségi oldalon a brüsszeli tárgyalása után. Az EU vezetői azt mondták, hogy a jövő év elején folytatódnak a tárgyalások az Ukrajnának nyújtott segélyekről.

Charles Michel, az Európai Tanács eljárását felügyelő elnöke arról tájékoztatta a médiát, hogy 26 EU-tagállam fejezte ki támogatását Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás iránt, egy tagállam pedig megtagadta a jóváhagyást.

„Az egyik vezető nem tudott megegyezni ebben” – mondta Charles Michel a The New York Times szerint december 15-én, helyi idő szerint hajnali 3-kor tartott sajtótájékoztatón. Michel hozzátette, hogy a vezetők január elején újra összeülnek, hogy megpróbálják elérni az egyhangúságot.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban az Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak elkezdéséről szóló döntés előtt kivonult a tárgyalóteremből. Mint mondta, nem ért egyet Ukrajna uniós tagságával, ám mivel 26 tagország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a határozat megszülessen, ezért inkább távol maradt a döntéstől.