BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor: Magyarország nem ért egyet Ukrajna uniós tagságával, ezért távol maradt a döntéstől

Magyarország nem vesz részt az Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló döntésben – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács tárgyalási szünetében.

„Nyolc órája gyúrjuk egymást itt Brüsszelben, nagy vitát folytatunk Ukrajna uniós tagságáról. Magyarország álláspontja világos, Ukrajna nem felkészült arra, hogy megkezdjük vele a tárgyalásokat a csatlakozásról, vagyis a tárgyalás megkezdése teljesen értelmetlen, irracionális, ezért helytelen döntés, ilyen körülmények között megkezdeni velük a tárgyalásokat” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök, a Faebookra posztolt videóban. Hozzátette: ellenben huszonhat tagország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen, így Magyarország úgy döntött, hogy ebben a rossz döntésben nem kíván osztozni, ezért távol maradt ettől a döntéstől a mai napon. Mint mondta, a tárgyalás a költségvetés módosításával folytatódik.

A miniszterelnök már a magyar parlamentben egyértelművé tette álláspontját, és korábban az Európai Tanács elnökének küldött levelekben is kifejtette Magyarország ezzel kapcsolatos egyértelmű álláspontját. Mint írta, a kormány álláspontja világos: Ukrajna gyors felvétele az unióba beláthatatlan következményekkel járna, nem szolgálná sem Magyarország, sem az EU érdekeit. 

Az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló határozati javaslat vitájában Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben egy nappal a mai sorsdöntő uniós csúcs előtt beszélt. 

ORBÁN Viktor
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Hangsúlyozta, hogy nem időszerű a háborúban álló ország csatlakozási tárgyalásainak megkezdése, mivel pontos területe és lakossága sem ismert, ahogy azt sem lehet tudni, hogy az Oroszországhoz csatolt területek része lennének-e az uniónak. A miniszterelnök utalt a mezőgazdaság és a fuvarozás terén tapasztalt negatív hatásokra is.

A kormányfő szerint az unióban fejjel megyünk a falnak. Emlékeztetett rá, hogy Ukrajna tavaly adta be a csatlakozási kérelmét, és mindössze négy hónap elteltével tagjelölti státuszt kapott. Ezzel szemben Magyarország esetében is négy év telt el, Észak-Macedónia is másfél évet várt a tagjelölti státuszra. Montenegró 2008-ban nyújtotta be a csatlakozási kérelmet, a tagjelölti státuszra négy évet kell várnia.

Ez egy leplezetlen részrehajlás

– mondta a miniszterelnök, aki szerint ilyenkor a tagállamokra nagyobb felelősség hárul. 

Az Európai Tanács megszavazta az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését. A 27 állam- és kormányfő egybehangzó szavazatára volt ehhez szükség, de Magyarország nem vett részt a döntésben.

Ugyanazt mondják az osztrákok, mint Orbán – csak az a különbség, hogy ezért nem démonizálják őket

Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár kategorikusan felszólalt Ukrajna és Moldova európai uniós csatlakozásának gyorsított eljárása ellen.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.