BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ENSZ klímacsúcsának már az első napján több száz millió dollárnyi ígéret repkedett

Az Egyesült Nemzetek Szervezete csütörtökön kezdte kéthetes klímakonferenciáját, de már az első nap olyan lényeges döntést hozott, amelynek a szegény országok nagyon örülhetnek. Kérdés, hogy a döntés eredménye mennyire lesz tartós.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) kéthetes klímacsúcsa (COP28) első napján nagy lépést tettek a küldöttek a szegény országok megsegítésére. A részes felek elfogadták egy olyan alap felállítását, amelyből azokat az országokat segíthetik, amelyek visszafordíthatatlan károkat szenvedtek a klímaválság miatt. Szultán al-Dzsaber, a COP28 elnöke szerint a döntés pozitív jel a világnak.

COP28 In Dubai Opening Day
Klímakatasztrófa-alapot hoz létre az ENSZ. Fotó: AFP

Az éghajlatikatasztrófa-alapba már több ország ajánlott fel forrást: az Egyesült Arab Emírségek és Németország 100-100 millió dollárt, Nagy-Britannia 51 millió dollárt, az Egyesült Államok 17,5 millió, Japán pedig 10 millió dollárt – értesült a Reuters hírügynökség.

A káralap felállítása egy olyan áttörés, amelyet a szegényebb országok régóta követelnek. A következő kérdés ennek kapcsán az, hogy a jövőben ki és hogyan fogja finanszírozni az alapot.

Az erről szóló határozat hiánya komoly kérdéseket vet fel Harjeet Singh, a Climate Action Network International globális politikai stratégája szerint. 

A felelősség most a gazdag nemzeteket terheli, hogy az éghajlati válságban játszott szerepükkel arányosan teljesítsék pénzügyi kötelezettségeiket

– mondta.

Ferenc pápa, aki betegség miatt kénytelen volt lemondani utazását a COP28-ra, az X közösségi portálon üzent: „Legyenek a #COP28 résztvevői olyan stratégák, akik a közjóra és gyermekeik jövőjére összpontosítanak, nem pedig egyes országok vagy vállalatok érdekeire. Mutassák meg a politika nemességét, ne pedig a szégyenét.”

Az amerikaiak beintenek Ferenc pápának – klímacsúcs kérdőjelekkel és feszültségekkel

Idén Dubajban rendezik az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáját. A klímacsúcson terítékre kerül egy globális terv elkészítése a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentésére, valamint egy pénzügyi alap létrehozása azoknak az országoknak, ahol a klímaváltozás katasztrófát okozott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.