Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) kéthetes klímacsúcsa (COP28) első napján nagy lépést tettek a küldöttek a szegény országok megsegítésére. A részes felek elfogadták egy olyan alap felállítását, amelyből azokat az országokat segíthetik, amelyek visszafordíthatatlan károkat szenvedtek a klímaválság miatt. Szultán al-Dzsaber, a COP28 elnöke szerint a döntés pozitív jel a világnak.

COP28 In Dubai Opening Day
Klímakatasztrófa-alapot hoz létre az ENSZ. Fotó: AFP

Az éghajlatikatasztrófa-alapba már több ország ajánlott fel forrást: az Egyesült Arab Emírségek és Németország 100-100 millió dollárt, Nagy-Britannia 51 millió dollárt, az Egyesült Államok 17,5 millió, Japán pedig 10 millió dollárt – értesült a Reuters hírügynökség.

A káralap felállítása egy olyan áttörés, amelyet a szegényebb országok régóta követelnek. A következő kérdés ennek kapcsán az, hogy a jövőben ki és hogyan fogja finanszírozni az alapot.

Az erről szóló határozat hiánya komoly kérdéseket vet fel Harjeet Singh, a Climate Action Network International globális politikai stratégája szerint. 

A felelősség most a gazdag nemzeteket terheli, hogy az éghajlati válságban játszott szerepükkel arányosan teljesítsék pénzügyi kötelezettségeiket

– mondta.

Ferenc pápa, aki betegség miatt kénytelen volt lemondani utazását a COP28-ra, az X közösségi portálon üzent: „Legyenek a #COP28 résztvevői olyan stratégák, akik a közjóra és gyermekeik jövőjére összpontosítanak, nem pedig egyes országok vagy vállalatok érdekeire. Mutassák meg a politika nemességét, ne pedig a szégyenét.”

Az amerikaiak beintenek Ferenc pápának – klímacsúcs kérdőjelekkel és feszültségekkel

Idén Dubajban rendezik az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáját. A klímacsúcson terítékre kerül egy globális terv elkészítése a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentésére, valamint egy pénzügyi alap létrehozása azoknak az országoknak, ahol a klímaváltozás katasztrófát okozott.