Jóllehet a világ tíz vezető fejlesztési bankja a dubaji COP28 csúcstalálkozón ígéretet tett az éghajlatváltozással kapcsolatos erőfeszítéseik fokozására, ám a Reuters hírügynökség birtokába került dokumentumból kiderül, hogy a fosszilisenergia-projektek finanszírozásának leállításáról ebben említést sem tettek.

Nyüzsgés a dubaji COP28 konferencián. Fotó: AFP

A 28-ik alkalommal megrendezett COP (Conference of the Parties) konferenciára – amelyen azok az országok vesznek, amelyek 1992-ben aláírták az ENSZ éghajlatvédelmi egyezményét – szánt nyilatkozatban a Világbank és társai aggodalmukat fejezik ki, hogy a Föld mint élhető bolygó megmentésére az emberiségnek alig maradt ideje.

Ráfagyott a kifutóra a felmelegedéses konferenciára igyekvő magánrepülőgép – videó

Magánrepülőgépek indultak a globális felmelegedésről szóló konferenciára, ám azok „szó szerint megfagytak a kifutón”.

Éppen emiatt, azaz a szélsőséges időjárási eseményekkel járó éghajlati válságra válaszul a globális nyilvánosságban egyre nő a nyomás a bankokon működésük felülvizsgálatára, és bár a fejlesztési bankok 2022-ben rekordösszegű, 61 milliárd dolláros finanszírozást folyósítottak klímavédelmi célokra, a Reuters szerint ez még mindig csak töredéke annak, amire szükség lenne.

Eddig azonban a fejlesztési bankok közül egyedül az Európai Beruházási Bank írta alá az úgynevezett glasgow-i nyilatkozatot, amelyben kötelezettséget vállalt, hogy többé nem nyújt hitelt fosszilis energiával kapcsolatos projektekhez, mivel javarészt ez a terület felelős a civilizációs üvegházhatású gázkibocsátásért.

Arra ugyanakkor kitér a tíz fejlesztési bank nyilatkozattervezete, hogy a jövőben együttműködnek az éghajlati hatások nyomon követése és elemzése érdekében, hogy segítsék az egyes országokat a prioritások és a szükséges beruházások beazonosításában.

Emellett a Világbank égisze alatt egy új, közös hosszú távú stratégiai program koordinálná az egyes országok és szervezetek támogatását többek között a szén-dioxid-mentesítésre és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség növelésére irányuló tervező munkában.

A fejlesztési bankok növelni kívánják az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodást segítő finanszírozást is, többek között a katasztrófakockázat-kezelés és a katasztrófákra való felkészülés területén.

Magyarországnak igaza lett: a nagyhatalmak döntöttek – az amerikaiaktól a svédekig már mindenki atomenergiát akar

A tudományos állásfoglalás szerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül. Magyarország régóta atomenergia-párti, amely miatt számos kritika érte. Most úgy tűnik, a dubaji klímacsúcson fordulat történt a nemzetközi közösség álláspontjában.