Csütörtökön elkezdődik az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) nagyszabású, éves klímakonferenciája. A kéthetes rendezvénysorozaton szinte az egész világ képviselteti magát. A megbeszéléseken az éghajlatváltozással kapcsolatos globális kérdések kerülnek terítékre. A csúcstalálkozó még el sem kezdődött, de a feszültség már tapintható.

Participants arrive at the venue of the COP28 United Nations climate summit in Dubai on November 29, 2023. The central focus of the November 30 to December 12 COP28 talks will be a damning stocktaking of the world's limited progress on cutting greenhouse gas emissions. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
A klímacsúcs dubaji helyszínén már az összes részes ENSZ-ország zászlója lobog.
Fotó: AFP

Mi a COP28 csúcstalálkozó?

Az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája, amelyet idén 28. alkalommal tartanak. A november 30. és december 12. közötti rendezvénysorozatra sokan csak COP28-ként hivatkoznak. A kéthetes csúcstalálkozón országvezetők, üzletemberek és szakértők tanácskoznak arról, hogyan lehetne lassítani a klímaváltozást és a klímaválság mélyülését. Az egyeztetéseken a világ 197 állama képviselteti magát. Az idei konferenciára 70 ezren regisztráltak, ami minden eddiginél nagyobb szám. Joe Biden, a világ első számú gazdaságának vezetője ugyanakkor távol marad, várhatóan alelnöke, Kamala Harris képviseli az Egyesült Államokat.

A COP28-nak a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) egyik tagja, az Egyesült Arab Emírségek ad otthont Dubajban. 

Többen álságosnak tartják, hogy a klímakonferencia elnöke az a Szultan Al Dzsaber lesz, aki az emírségek nemzeti olajtársaságának (Adnoc) vezérigazgatója,

aki emellett az ország éghajlatváltozással foglalkozó különmegbízottja.

Miről tanácskoznak a klímakonferencián?

Az idei tanácskozások középpontjában a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése lesz, ami kapcsán az egyik fő feladat egy globális terv elkészítése. Az országok egyelőre megosztottak abban, hogy a szén, az olaj és a gáz használatának csökkentésével tegyenek a Föld éghajlatának megőrzéséért, vagy pedig inkább azokba a technológiákba fektessenek, amelyek segítségével megköthető a levegőbe kibocsátott üvegházhatású gázok. 

A konferencia másik kulcspontja egy olyan alap létrehozásának elfogadása lesz, amelyből azokat az országokat kompenzálnák, amik a klímaváltozás miatt visszafordíthatatlan károkat szenvedtek.

A klímakatasztrófa sújtotta országok megsegítésére külön alapot hozna létre az ENSZ.
Fotó: SPYROS BAKALIS

Fontos kérdés lesz a megújuló energiaforrások használatának felpörgetése is, valamint annak meghatározása, hogy a világ mennyire tért el a korábban kitűzött céljától, miszerint a globális átlaghőmérséklet-növekedést legfeljebb 1,5 Celsius-fokos emelkedésben korlátozzák az iparosodás kezdete óta.

A klímaváltozás legfőbb oka a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátása. A szélsőséges klímavédelmi álláspont szerint az energiaportfólióból az ilyen anyagok kivezetése elkerülhetetlen, a folyamatban pedig az olajipar szerepe megkerülhetetlen. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) egy hete arról írt, hogy az olaj- és gázipar túlságosan a szén-dioxid megkötésére támaszkodik, a kibocsátás csökkentése és a széles körű karbonsemlegesítés illúzió. Az ügynökség szerint az igazi kérdés inkább az, hogy a fosszilis tüzelőanyagot égető ipar súlyosbítja a klímaválságot vagy nyit a tiszta energia felé. Az OPEC ingerült hangvételű válaszában ezt visszautasította és az olajcégek becsmérlésének nevezte – írja a Reuters.

Feszültségek a katolikus egyházban, az amerikaiak beintenek Ferenc pápának

A kéthetes rendezvénysorozaton részt vesz a Vatikán is, igaz, Ferenc pápa betegség miatt lemondta útját. Az egyházfő elkötelezett híve a klímavédelemnek, a fosszilis tüzelőanyagoktól való szakítást 2015-től sürgeti. Erről szóló enciklikája megjelenése óta 50-nél is több ország 354 katolikus intézménye tett ennek érdekében. A pápa is hű a korábbi elképzeléséhez: a Vatikán fosszilis tüzelőanyagokba nem fektet, nemrég pedig bejelentette, hogy elektromos autókra cseréli a hivatalos flottáját. 

Az amerikai egyházmegyék azonban nem látják követendőnek vezetőjük kérését és példáját,

egyik sem jelentette be, hogy visszább venne a fosszilis tüzelőanyag felhasználásából és az olajipar támogatásából.

A Reuters összeállítása szerint az amerikai egyházmegyék több millió dollár értékben tartanak olajipari vállalati részvényeket, valamint adnak bérbe olajfúrásra földeket. A püspökségek többek közt olyan nagy olaj- és gázipari vállalatokat tulajdonolnak, mint a BP, a Shell vagy a PetroChina. Az egyházmegyék az így szerzett jövedelemből finanszírozzák a működésüket.

Az amerikai katolikus egyházmegyék részben olajrészvényekből és olajfúrásra bérbe adott földekből tartják fenn magukat.
Fotó: AFP

A katolikus egyház amerikai ágának szembehelyezkedése az egyházfővel azt mutatja, hogy eltérően gondolkodnak a globális felmelegedés létéről és annak kezeléséről. Sabrina Danielsen, a Creighton University tanára szerint az amerikai katolikus hierarchia konzervatív, a püspökök ezért utasítják el a pápa zöldítésre törekvő felhívásait. A szakértő szerint az egyházmegyék vezetői 

nem akarják megzavarni a politikailag konzervatív beállítottságú katolikusokat, különösképpen a gazdag adományozókat. 

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb olaj- és gáztermelője, lakossága egynegyede katolikus.

Az erdőtüzek csak a jéghegy csúcsát jelentik, a jövőkép ennél sokkal ijesztőbb

Kongatják a vészharagot a klímatudósok: az éghajlati modellek korlátai miatt a világ szinte „vakon repül” a jövőbe.