Közélet

Orosz vadászbombázókat lőttek le az ukránok

Az ukránok közlésük szerint kilenc harckocsit is megsemmisítettek az elmúlt nap során.

Lelőttek három Szu–34-es típusú vadászbombázót az ország déli részén az ukrán csapatok – közölte Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka pénteken a Telegramon.

A Szpartan elnevezésű 3. hadműveleti dandár katonái kézi lőfegyverrel – AK-74-es gépkarabélyokkal – megsemmisítették egy Lancet típusú orosz támadó drónt Zaporizzsjánál – erről pedig az ukrán nemzeti gárda számolt be a Facebookon.

Russian Air Force Day
Fotó: IGOR RUSSAK/AFP

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) pedig azt közölte, hogy 

azonosították a három orosz katonát, akik háborús bűnöket követtek el a civil lakosság ellen Harkiv megye ideiglenesen megszállt területén.

Az azonosított katonák még 2022 tavaszán vettek részt a kupjanszki és izjumi járások elfoglalásában, ahol büntető akciókat hajtottak végre a helyi lakosok ellen. A nyomozás szerint a Kupjanszk közelében található Sevcsenko közösség területén az egyik ilyen rajtaütés során egyikük agyonlőtt egy helyi farmert.

Herszon megye kormányzója, Olekszandr Prokugyin pedig egy sajtótájékoztatón mondta el, hogy az oroszok a régió általuk megszállt részében megöltek egy nyolcadik osztályos gyereket a családtagjai szeme láttára. Elmondása szerint december 20-án a fiú elhaladt az orosz katonák mellett és állítólag fényképezett valamit az utcán, ezért elkapták, hazavitték és ott lelőtték. Hozzátette, hogy az ukrán vezetés minden érintett nemzetközi hatósággal kapcsolatba lép a bűncselekmény tényének rögzítése érdekében. Hozzátette, hogy Herszon térségében továbbra is helybeli ukránokat kényszerítenek orosz útlevelek átvételére, a tanároknak az orosz oktatási program szerint kell tanítaniuk, az orosz propaganda pedig egyre inkább a gyerekekre irányul.

Herszon polgármestere, Roman Mrocsko a Telegramon arról írt, hogy az orosz erők megint ágyúzták a város központját, és megsérült egy idős nő, aki a lakásában tartózkodott.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 351 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 24 tüzérségi fegyvert és 23 drónt.

 

Ukrajna, Szu – 34 háború SZBU
Kapcsolódó cikkek