BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 656. napja – Washingtonba látogat Zelenszkij

null
Összefoglaló:

Joe Biden amerikai elnök meghívására Washingtonba látogat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A két politikus találkozójára néhány nappal azután kerül sor, hogy az amerikai kormány felhívta a figyelmet arra, hogy heteken belül kimerül a keret az Ukrajnának nyújtandó segélyekre, amennyiben a törvényhozás nem lép ez ügyben – írta meg a The Guardian.

orosz-ukrán háború Zelenszkij Biden
Fotó: Jim Watson / AFP

A keddi találkozó célja az, hogy bizonyítsa az Amerikai Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett, hogy Kijev megvédhesse magát Oroszország brutális inváziójával szemben – áll a Fehér Háza vasárnapi közleményében.

A szenátus republikánus tagjai a múlt héten leszavazták a főként Ukrajnának és Izraelnek szánt 106 milliárd dolláros gyorssegélyt, mivel az általuk követelt bevándorlási reformok nem szerepelnek benne.

Az ukrán államfő hivatala arról adott tájékoztatást, hogy Volodimir Zelenszkij hétfőn érkezik Washingtonba, ahol egy munkalátogatás keretében találkozik Joe Bidennel, de további számos találkozó és megbeszélés is szerepel majd az ukrán elnök programjában. Zelenszkij többek között a Capitoliumban, amerikai szenátorok előtt is felszólal majd.

Az ukrán elnök az eredeti tervek szerint még a múl hét során videókonferencia keretében beszélt volna az amerikai szenátorokhoz, azonban Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője szerint le kellett mondania ezt a megbeszélést.

A kongresszus az orosz–ukrán háború kitörése óta már 111 milliárd dollárt különített el Ukrajna megsegítésére.

Joe Biden költségvetési igazgatója, Shalanda Young a múlt héten a képviselőház és a szenátus vezetőinek írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok az év végére kifogy a pénzből, hogy fegyvereket és segítséget küldjön Ukrajnának, a támogatás megszüntetése pedig térdre kényszerítené Ukrajnát a harctéren.

A kormányfő személyesen beszélt Ukrajna EU-tagságáról Zelenszkijjel Argentínában

Sűrű napjai voltak Orbán Viktor miniszterelnöknek, miután Párizsba utazott a francia elnök meghívására, Argentínába vette az irányt, ahol az új elnök beiktatásán vett részt és az egész világsajtóban meglepetést okozva röviden Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is szót váltott. A miniszterelnök sajtófőnöke elmondta, hogy Ukrajna EU-csatlakozásáról beszéltek.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.