Közélet

Az orosz–ukrán háború 656. napja – Washingtonba látogat Zelenszkij

A Fehér Ház szerint hamarosan elfogyhat az Ukrajnának szánt támogatás. Volodimir Zelenszkij közben újra pénzt, fegyvert és paripát kérne legfőbb szövetségesétől.

Joe Biden amerikai elnök meghívására Washingtonba látogat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A két politikus találkozójára néhány nappal azután kerül sor, hogy az amerikai kormány felhívta a figyelmet arra, hogy heteken belül kimerül a keret az Ukrajnának nyújtandó segélyekre, amennyiben a törvényhozás nem lép ez ügyben – írta meg a The Guardian.

orosz-ukrán háború Zelenszkij Biden
Fotó: Jim Watson / AFP

A keddi találkozó célja az, hogy bizonyítsa az Amerikai Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett, hogy Kijev megvédhesse magát Oroszország brutális inváziójával szemben – áll a Fehér Háza vasárnapi közleményében.

A szenátus republikánus tagjai a múlt héten leszavazták a főként Ukrajnának és Izraelnek szánt 106 milliárd dolláros gyorssegélyt, mivel az általuk követelt bevándorlási reformok nem szerepelnek benne.

Az ukrán államfő hivatala arról adott tájékoztatást, hogy Volodimir Zelenszkij hétfőn érkezik Washingtonba, ahol egy munkalátogatás keretében találkozik Joe Bidennel, de további számos találkozó és megbeszélés is szerepel majd az ukrán elnök programjában. Zelenszkij többek között a Capitoliumban, amerikai szenátorok előtt is felszólal majd.

Az ukrán elnök az eredeti tervek szerint még a múl hét során videókonferencia keretében beszélt volna az amerikai szenátorokhoz, azonban Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője szerint le kellett mondania ezt a megbeszélést.

A kongresszus az orosz–ukrán háború kitörése óta már 111 milliárd dollárt különített el Ukrajna megsegítésére.

Joe Biden költségvetési igazgatója, Shalanda Young a múlt héten a képviselőház és a szenátus vezetőinek írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok az év végére kifogy a pénzből, hogy fegyvereket és segítséget küldjön Ukrajnának, a támogatás megszüntetése pedig térdre kényszerítené Ukrajnát a harctéren.

A kormányfő személyesen beszélt Ukrajna EU-tagságáról Zelenszkijjel Argentínában

Sűrű napjai voltak Orbán Viktor miniszterelnöknek, miután Párizsba utazott a francia elnök meghívására, Argentínába vette az irányt, ahol az új elnök beiktatásán vett részt és az egész világsajtóban meglepetést okozva röviden Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is szót váltott. A miniszterelnök sajtófőnöke elmondta, hogy Ukrajna EU-csatlakozásáról beszéltek.

 

 

19:06

A hadiállapot ellenére is megtartják a választásokat az Ukrajnától elcsatolt területeken

Megtartják márciusban az orosz elnökválasztást az Ukrajnától elcsatolt négy régióban is, ahol hadiállapot van érvényben – közölte hétfőn az orosz Központi Választási Bizottság.

A választási testület azt követően döntött így, hogy konzultációkat folytatott a védelmi minisztériummal, a Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB), valamint az Ukrajnától elcsatolt régiók – a Donyecki és Luhanszki „Népköztársaság”, valamint Herszon és Zaporizzsja megye – vezetőivel. A megbeszélésen valamennyi fél úgy vélekedett, hogy ezeken a területeken meg lehet tartani a választásokat.

Nyikolaj Levicsev, a Központi Választási Bizottság tagja ugyanakkor megjegyezte, hogy arra az esetre, 

ha a biztonsági helyzet romlana valamelyik területen, a jogszabályok lehetővé teszik a választások egy későbbi időpontra halasztását.

 

18:10

Tovább szélesednek az Irán elleni EU-s szankciók

Az Európai Unió további embereket és szervezeteket vett szankciós intézkedések hatálya alá, amiért Irán katonai támogatást nyújt Oroszországnak Ukrajna elleni háborújához – közölte az EU Tanácsa hétfőn. A tagállamok külügyminiszterei brüsszeli ülésükön hat iráni embert és öt iráni szervezetet vettek szankciós jegyzékbe az Oroszország által az ukrajnai háborúban használt pilóta nélküli légi járművek (UAV) fejlesztésében és szállításában betöltött szerepük miatt.

Oroszország – az Ukrajna önállóságát, függetlenségét és területi egységét sértő háborújának támogatására – Irán által gyártott pilóta nélküli légi járműveket alkalmaz, civilek és civil infrastruktúrák ellen is – áll a közleményben. A pilóta nélküli légi járművek fejlesztésére és gyártására irányuló iráni állami finanszírozású program ennélfogva hozzájárul az ENSZ Alapokmányának és a nemzetközi jog alapelveinek megsértéséhez.

 

18:08

Az Európai Unió hazudik az ukrán csatlakozási törekvésekről – állítja Szijjártó Péter

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba hétfőn részt vett az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsának ülésén. Az ukrán miniszter országa törekvéseit vázolta fel az uniós csatlakozással kapcsolatban. Kuleba felszólalását követően az uniós külügyminiszterek megvitatták Kijev helyzetét a csatlakozási eljárásban.

Ha csatlakozási eljárásokról beszélünk, akkor az Európai Bizottságnak csak úgy szabadna egy ország csatlakozásáról szóló javaslatot a tanács elé terjeszteni, hogyha az a javaslat már biztosítja azt, hogy egy kölcsönös előnyöket jelentő folyamat lesz

– mondta Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy az ukrán csatlakozások előkészítéséhez szükséges feltételek egyáltalán nem állnak fenn.

Az Európai Bizottságnak az az elemzése vagy értékelése, amely szerint Ukrajna hét előfeltételből négyet már teljesített, egyszerűen hazugság 

– mondta a magyar külügyminiszter.

15:22

Az ukrán külügyminiszter most találkozik először Szijjártó Péterrel az orosz–ukrán háború kitörése óta

13:05

Ukrán külügyminiszter: pusztító lenne, ha nem kapnánk zöld utat az uniós csatlakozáshoz

Ukrajna elvégezte házi feladatát az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, minden ellentétes állítás téves – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Brüsszelben hétfőn.

Dmitro Kuleba az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően újságíróknak nyilatkozva közölte, mivel Kijev elvégezte az elvárt feladatokat, a viszonosság elve alapján és a partnerség jegyében azt várja, hogy az Európai Unió (EU) elismerje az ukrán erőfeszítéseket.

Szavai szerint

pusztító lenne, ha az EU-tagországok vezetői nem adnának zöld jelzést országának a tagsági tárgyalások megkezdéséhez.

 

12:06

Zelenszkij az Orbán Viktorral folytatott megbeszélésről is beszélt

Hétfő hajnalban több közösségi médiás platformon – így a Telegramon és az X-en is – is videós bejegyzéssel jelentkezett Volodimir Zelenszkij Dél-Amerikából. Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, az ukrán elnök Argentínába utazott, hogy részt vegyen az újonnan megválasztott argentin elnök, Javier Milei beiktatási ceremóniáján.

Ezen az eseményen egy váratlan, talán nem is előre tervezett négyszemközti tárgyalást is lebonyolított Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnök ugyanis szintén meghívást kapott az ünnepségre és ott tartózkodott a helyszínen, Buenos Airesben. A kettejük találkozója azért is mozgatta meg a világ közvéleményét, mert a hét második felére uniós csúcsot hívtak össze, amelyen Ukrajna EU-s csatlakozásának megindítása a fő témája. 

A kommentárok szerint minden idők legfeszültebb európai uniós tanácskozására készülnek, amelyen a magyar kormányfő kulcsfigura: Orbán Viktor ugyanis nyíltan egyértelművé tette, hogy jelenleg nem támogatja Ukrajna felvételét a közösségbe. Már pedig ehhez egyhangú döntés kell a tagországok vezetőitől. Az ukrán fél azonban eddig nem nyilatkozott a történtekről. Egészen hétfő hajnalig. Akkor ugyanis maga az ukrán elnök külön is kitért az Orbán Viktorral való egyeztetésére a videós bejegyzéseiben. Igaz, ő is csak röviden. Volodimir Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy a beiktatási ünnepély margóján tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, ami

egy rendkívül egyenes és őszinte beszélgetés volt.

 

08:50

Több mint kilencezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4249-en léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5174-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte hétfőn reggel az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Washington Volodimir Zelenszkij Ukrajna orosz-ukrán háború Joe Biden
Kapcsolódó cikkek