Hétfőn léptek életbe a rikított menetrendek a BKK hálózatán. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester azzal büszkélkedett, hogy miközben az állam ritkítja a MÁV és a HÉV egyes járatait, addig Budapesten az elmúlt harminc év legnagyobb járműbeszerzését bonyolítják le a közösségi közlekedésben. Azonban két nappal később a BKK bejelentette, hogy ritkítja a budapesti tömegközlekedés járatait

Budapest,Hungary,July,19,,2020,View,Of,A,Traditional,Hungarian
Hétfőn léptek életbe a rikított menetrendek a BKK hálózatán.
Fotó: Shutterstock

Vitézy Dávid korábbi BKK-vezérigazgató hétfői posztja szerint 

„bár próbálják úgy beállítani, mintha itt valamiféle optimalizálás és átcsoportosítás történt volna, a valóságban kizárólag ritkítás történt. 

Sehol nem jártak sűrűbben a járatok ma reggel, mint múlt hétfőn viszont számos városrészben ritkábban.” A közlekedési szakember példákat gyűjtött össze a nagymértékű járatritkításokról a fővárosban

  • 7E Újpalota és Zugló fontos expresszjáratán a Thököly úton 17 százalékkal, 
  • 11-es és 111-es – a II. kerület legsűrűbb buszjáratán 10 százalékkal, 
  • 161E Rákoscsaba és Rákoskeresztúr expresszjáratán az Örs vezér terére 35 százalékkal,
  • 142E Gloriett-telep és Havanna-lakótelep gyorsjáratán a Határ úthoz 10 százalékkal, 
  • 159-es Csepel, Szent László úti lakótelep sűrű csuklós járatán a Szent Imre térre 10 százalékkal vágták vissza a kapacitást.

Vitézy emlékeztetett, hogy a főpolgármester csütörtökön még azzal indokolta a múlt péntektől hatályos és 53 járatot érintő járatritkítási csomagot, hogy a home office és a rugalmas munkabeosztás miatt az átlagosnál kevesebben utaznak. 

Nehéz belátni, hogy a csepeli, újpalotai, kőbányai vagy épp a Havanna-lakótelepen lenne az otthoni munkának a legnagyobb hatása. És ezeken a zsúfolt gerincjáratokon nem önmagában az 1-2 perccel hosszabb várakozási idő, hanem a jelentősen csökkentett kapacitás okozza a fő problémát

– írta. 

Karácsony Gergely péntek este az ATV-ben azt mondta, hogy nincs járatritkítás, és arról beszélt, ahhoz, hogy máshol új vonalakat hozzanak létre és bővítenek, „a kapacitásokat újraosztják”. Ezen a ponton a műsorvezető szembesítette vele, hogy a Vitézy Dávid által közreadott fotókon egyértelműen az látszik, hogy az utasok nem férnek fel a buszokra. Karácsony erre rövid szünetet tartott, majd megismételte: Budapesten nincsen járatritkítás. 

A főpolgármester néhány másodperccel később a fejéhez kapott, és már azt mondta:

Ha itt most nem veszünk vissza, akkor nem fogunk tudni például telebusz-szolgáltatás indítani a 17. kerületben vagy a 12-es villamost behozni a Béke térig.