Közélet

A NATO-admirális szerint totális háborúra kell készülni Oroszországgal szemben

A legmagasabb rangú NATO tisztek sürgetik a civileket és a kormányokat, hogy készüljenek fel az életüket megváltoztató konfliktusokra és az esetleges sorkatonaságra. Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke szerint, totális háborúra kell készülni Oroszországgal szemben.

A NATO-országok polgári lakosságának fel kell készülnie arra, hogy a következő 20 évben egy totális háborúra kerülhet sor Oroszországgal – mondta Rob Bauer admirális, a NATO Katonai Bizottságának elnöke január 18-án újságíróknak nyilatkozva.

NATO Military Chiefs of Defence meeting in Brussels
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) Katonai Bizottságának elnöke, Rob Bauer egy sajtótájékoztatón, miközben részt vett a katonai főnökeinek találkozóján Brüsszelben 2024. január 18-án. Fotó: Anadolu via AFP

A NATO-tag hadseregek növelték kapacitásukat és felkészültségüket Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziója kezdete óta. Noha a szövetség és Oroszország közötti háború teljes összecsapássá fajulását eddig elhárították, aggodalomra ad okot, hogy a Nyugat nem igazán fogadta el, hogy ez még mindig lehetséges – írja a The Telegraph.

Egy ilyen konfliktushoz a civilek és az ipari bázis nagyarányú mozgósítására lenne szükség a szövetségben – mutatott rá Rob Bauer admirális.

„Tudnunk kell, hogy nem magától értetődő, hogy békében vagyunk. És ezért készülünk mi (NATO) egy konfliktusra Oroszországgal” – tette hozzá.

Emlékezetes, hogy Christopher Cavoli amerikai tábornok, a NATO szövetségesek európai legfelsőbb parancsnoka január 18-án azt mondta, hogy a NATO az elmúlt évtizedek legkiterjedtebb hadgyakorlatát hajtja végre, mintegy 90 ezer katona bevonásával. Ennek ellenére a jelek szerint a védelmi termelés és az általános katonai felkészültség növekedése nem volt elegendő ahhoz, hogy lerázza a NATO által a hidegháború vége óta tanúsított önelégültségét.

A The Telegraph rámutatott arra, hogy miközben Oroszország egyre inkább háborús alapokra helyezi gazdaságát, Európa még azon ígéreteit sem teljesítette, hogy fegyvereket szállít Ukrajnának, nem beszélve saját hadseregeinek háborúra való felkészítéséről. Európa katonai felszerelésekkel való ellátása Ukrajnának már megfeszítette kapacitását és készleteit, ami aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy évekbe telhet a tartalékok feltöltése, az ipari termelés teljes mozgósítása nélkül.

Olaf Scholz német kancellár januárban arra figyelmeztetett, hogy Németország Ukrajnának nyújtott katonai támogatása nem elegendő a többi uniós ország hiányának kompenzálására. A szankciók ellenére Oroszország kihasználta Iránnal és Észak-Koreával kötött szövetségeit is, amelyek nagy mennyiségű lövedéket, drónokat és egyéb katonai felszereléseket szállítottak.

Észak-Korea állítólag több mint egymillió lövedéket szállított Oroszországnak, többet, mint amennyit az EU Ukrajnának szállított.

„Felkészültebbnek kell lennünk a teljes spektrumon” – mondta Bauer. Hozzátette:

Olyan rendszerre van szükség, hogy több embert találjunk, ha háborúról van szó. Aztán a mozgósításról, a tartalékosokról vagy a hadkötelezettségről is beszélhetünk.

Egyes vezetők elismerték a veszély lehetőségét, történelmi párhuzamot vonva a második világháborúhoz való felvezetéssel, amelyben Európa annyira vonakodott megismételni az első világháború borzalmait, hogy tudomásul vette a náci Németországot, ami még pusztítóbb háborút eredményezett.

Fogalmuk sincs az amerikaiaknak, mi történik az Ukrajnába szállított fegyverek egy részével

A washingtoni védelmi minisztérium főfelügyelőjének frissen közzétett jelentése szerint az amerikai személyzet nem követte megfelelően nyomon az Ukrajnának szállított, 1,7 milliárd dollár értékű, fejlett technológiájú amerikai fegyverzetet, és nem tartotta be a Pentagon szigorú biztonsági intézkedéseit, amelyek az olyan érzékeny technológiát tartalmazó fegyverekre vonatkoznak, amelyeknél nagy a lopás, illetve visszaélés kockázata.

 

ukrán orosz háború mozgósítás Rob Bauer Oroszország NATO
Kapcsolódó cikkek