Közélet

Ukrajna búcsút mondhat az uniós lőszerszállítmányok jelentős részének

Az ígért egymillió lőszert meg sem közelítik a tagállamok által leadott megrendelések. Európa kezdi megunni Ukrajna állóháborúját, és ezt az elpárolgó jótékonyság is tükrözi.

Az országai mindössze 60 ezer tüzérségi lövedékre adtak le megrendelést, annak ellenére, hogy a blokk vezetése jövő tavaszig egymillió lőszert ígért Ukrajnának – írta a Reuters.

Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast Ukrajna
Az Európából érkező lőszerszállítmányok kulcsfontosságúak Ukrajna hadserege számára.
Fotó: Diego Herrera Carcedo/Anadolu via Getty Images

A lőszerszállítási program központi eleme volt annak az uniós kezdeményezésnek, amellyel Európa az ukrán hadsereget és az ország helyreállítását akarta támogatni. Ennek keretén belül a tagállamok saját maguk adtak le rendeléseket a blokkon belül működő hadiipari vállalatoknak, a márciusban indított kezdeményezés pedig eddig összesen 480 ezer lőszert produkált.

Ez azonban kevesebb, mint a fele az ígért egymilliónak, amit valószínűleg az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) nem fog tudni elérni.

A legutóbb leadott rendelések összesen 60 ezer darabot tettek ki, amit a védelmi cégek a következő hónapokban fognak elkészíteni. Az EDA szerint pedig már csak hét ország vett részt a legutóbbi körben, akik közül egyedül Litvánia, Dánia és Luxemburg ismert.

Hoppon maradnak az ukránok: Amerika nem küldi a megígért csodafegyvereket

Hiába ígérte meg az Egyesült Államok még februárban, hogy küld fejlett GLSDB fegyvereket Ukrajnának, ezek az eszközök azóta sem kapta meg Kijev. A Fehér Ház azt közölte, hogy legkorábban 2024 első felében tudnak szállítani a bombákból.

Ha az unió el akarja érni a korábban megígért szintet, akkor az egyetlen lehetőség az lesz, hogy a tagállamok a saját készleteikből pótolják ki a hiányt – ez azonban még népszerűtlenebb, mint a drága megrendelések.

Miért nem szállít több lőszert Ukrajnának az EU?

Az elmaradó megrendeléseknek több magyarázata lehet, amely a tagállamok, az uniós szervek és az iparág helyzetét is érintheti.

Egyesek azzal érvelnek, hogy sok kormány egyszerűen nem támasztotta alá az Ukrajna hosszú távú támogatásáról szóló retorikáját azzal, hogy megrendeléseket adott a fegyvergyártó cégeknek. Mások pedig a védelmi cégeket okolják, ugyanis közülük sokan még mindig nem tudták felpörgetni a gyártást a háború kitörése óta.

A közös beszerzési rendszerben ráadásul az is problémát jelent, hogy a megrendeléseket kizárólag az uniós és norvég vállalatokra korlátozták – jelentősen limitálva az ellátási láncokat.

 

 

 

oroszország Ukrajna hadiipar Európai Unió lőszer
Kapcsolódó cikkek