Közélet

Az izraeli háború 116. napja – terrortámadást tervező Hamász-fegyverest semlegesített az izraeli haderő

Az izraeli védelmi erők vezetősége közölte, hogy csapataik „semlegesítették” a Hamász fegyvereseit, akik a megszállt ciszjordániai Dzsenin városának kórházában bujkáltak és újabb támadást terveztek.

A katonaság az egyik férfit Mohammed Jalamnehként azonosította, aki közlése szerint kapcsolatban állt a Hamász külföldi központjával, és „az október 7-i mészárlás által ihletett rajtaütési támadást” tervezett. A tűzharcban a terrorszervezet két másik tagja is elesett. 

Fegyveres palesztinok járőröznek Dzseninben.
Fotó: AFP

Jalamneh azt tervezte, hogy a közeljövőben terrortámadást hajt végre és a kórházat búvóhelynek használta, ezért hatástalanították – közölte a katonaság. A Reuters tudósításából kiderült, hogy a palesztin hatóság nem erősítette meg a férfiak kilétét.

A katonaság nem volt hajlandó közölni, hogy mind a hárman meghaltak-e, de a Voice of Palestine rádió jelentése szerint a palesztin fegyveresek a kórházban elhunytak.

Ciszjordániában, azon területek között, ahol a palesztinok önálló állam megalakítására törekednek, megugrott az erőszak azóta, hogy az október 7-i támadás elindította a gázai háborút Izrael és a Hamász között.

 

21:49

Beszünteti támadásait az amerikai katonák haláláért felelős milícia

Felfüggeszti az amerikai csapatok elleni katonai műveleteit a közel-keleti térségben az iraki Katáib Hezbollah síita milícia. Az Irán támogatást élvező csoport keddi közleményében a döntését azzal indokolta, hogy elejét kívánja venni az iraki kormány megszégyenülésének.

A bejelentés azután érkezik, hogy három amerikai katona egy dróncsapásban életét vesztette a Jordánia északkeleti részén működő egyik katonai bázison a szíriai határ közelében. A támadásról a Pentagon azt mondta, hogy az a Katáib Hezbollah kézjegyét viselte magán, bár a történtek végső kiértékelését még nem végezték el.

21:08

Vízzel árasztja el a Hamász alagútjait az IDF

A Hamász iszlamista szervezet több gázai alagútját vízzel árasztották el – jelentette be kedd este az izraeli hadsereg (IDF), mely meghatározó technológiai áttörésként értelmezte a történteket.

Az IDF kiemelte, hogy hogy a művelet a talajvízben ne okozzon károkat és ne zavarja meg a lakosság ivóvíz-ellátását, ezért csak a talajvizsgálatok alapján alkalmasnak ítélt alagutakba pumpálnak nagy mennyiségű tengervizet. Hozzátették, hogy az alagútrendszer felszámolása érdekében robbantásoka is végrehajtanak.

19:56

Turistalátványosságot csináltak a húszik a zsákmányolt hajóból

A jemeni húszik első, a gázai palesztinok támogatása érdekében végrehajtott támadása a Galaxy Leader nevű autószállító hajó elfoglalása és a 25 fős legénység túszul ejtése volt.

Mivel a bahamai zászló alatt közlekedő, ám Man szigetére bejegyzett hajó résztulajdonosa egy izraeli üzletember volt, az óceánjáró ideális célpontnak bizonyult a jemeni húszik számára, akik az AFP friss videója szerint időközben a zsákmányolt hajó hasznosításáról is gondoskodtak. 

A közel 200 méter hosszú, egyébként Lengyelországban gyártott óceánjáróból így turistalátványosság lett Jemenben, amit mintegy egy dollárért látogathatnak férfiak. Ez persze azt is jelzi, hogy a húszik azért eléggé szélsőséges iszlamisták, akik a nők jogait nem tartják különösebben tiszteletben.

17:10

A britek szerint el kell kezdeni létrehozni a palesztin államot

David Cameron brit külügyminiszter szerint hozzá kell kezdeni a palesztin államiság kialakításának előkészítéséhez. Cameron, aki kedden újabb közel-keleti körútra indult, elutazása előtt a Conservative Middle East Council nevű londoni politikai ismeretterjesztő fórum rendezvényén kijelentette: a legfontosabb feladat most az, hogy a palesztin nép előtt „politikai távlatok” nyíljanak meg.

A londoni külügyi tárca vezetője szerint a palesztinok így meggyőződhetnének arról, hogy visszafordíthatatlan az izraeli–palesztin konfliktus kétállami megoldásra alapuló rendezése, és a palesztin állam megteremtése felé tartó folyamat. David Cameron szerint 

el kell kezdeni annak kidolgozását, hogy a palesztin állam milyen formát öltsön, milyen keretek között jöjjön létre és miként működjön.

A brit külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia és szövetségesei megvizsgálják majd a palesztin államiság elismerésének kérdését, mivel ez is hozzájárulhat a folyamat visszafordíthatatlanná tételéhez.

14:55

Tűzszüneti javaslatot kapott a Hamász, véget érhet a háború

13:17

Videó készült a terroristák elleni kórházi rajtaütésről – a Hamász szerint csak az egyik fegyveres volt az emberük

A Hamász megerősítette, hogy a Ciszjordániában lévő Dzsenin városi kórház elleni rajtaütés során a három áldozat közül az egyik a terrorszervezetük tagja volt. A másik két fegyveres az Iszlám Dzsihád tagja volt – írja a The Guardian.

Izrael közölte, hogy a három palesztint egy titkos egység likvidálta. Az interneten terjesztett CCTV felvételein mintegy tucatnyi felfegyverzett izraelit lehet látni, köztük hármat női ruhában, ketten pedig egészségügyi dolgozónak voltak öltözve, amint fegyverekkel pásztázzák a kórház folyosóját.

Izrael nemzetbiztonsági minisztere, Itamar Ben-Gvir közzétette a felvételt az X-en, és gratulált a rajtaütést végrehajtó erőknek, majd hozzátette: 

Hadd tudja meg minden ellenségünk, hogy a fegyveres erőink mindenhol és minden eszközzel fellépnek annak érdekében, hogy megvédjék a polgárainkat és Izrael államát.

 

Mohammed Jalamneh fegyveres Hamász terrortámadás
Kapcsolódó cikkek