Nemzetközi gazdaság

Moszad-vezető: likvidálni fogják az október 7-i Hamász-támadás minden végrehajtóját

Az izraeli külföldi hírszerző szolgálat, a Moszad vezetője kijelentette, hogy le lesznek vadászva a Hamász tagjai.

„Ma is egy háború kellős közepén vagyunk. A Moszadnak ma is, akárcsak ötven évvel ezelőtt, el kell számoltatnia azokat a gyilkosokat, akik most október 7-én a Gázai övezetből megtámadták a dél-izraeli településeket, de a támadás kitervelőit és az irányító parancsnokokat is” – mondta David Barnea a Moszad egykori vezetőjének, Cvi Zamírnak a temetésén. Hozzátette: 

Az október 7-i támadás minden résztvevője aláírta akkor a saját halálos ítéletét.

„Ma is egy háború kellős közepén vagyunk.”
Fotó: Jack Guez / AFP

Barnea arra utalt, hogy miután arab terroristák egy csoportja az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt 11 izraeli sportolót, a Moszad utána tíz év alatt sorban egymás után likvidálta az elkövetőket. Az 1972-es támadás is növelte azt a feszültséget Izrael és az arab országok között, amelynek hatására aztán 1973-ban kitört a három hétig tartó jom kippuri háború.

A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7300 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig a 19 ezerhez közelít. 

Négyből legalább három palesztin pozitívan ítéli meg Izrael október 7-i megtámadását – derült ki a palesztin Arab Világ a Kutatásért és Fejlesztésért kutatóintézet (Arab World for Research and Development, AWRAD) közvélemény-kutatásából. Szinte mindenki – 98 százalék – azt állította, hogy a támadás büszkébbé tette palesztin mivoltára. Ugyanennyien fejezték ki, hogy „sohasem felejtik el és bocsátják meg” a zsidó állam most folyó katonai műveleteit a Hamász ellen. Háromnegyedük pedig abban bízik, hogy a háború palesztin győzelemmel ér véget. 

 

hamász terrorista Moszad
Kapcsolódó cikkek