Közélet

Az izraeli hadsereg már több száz Hamász-alagutat tárt fel – videó

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy összesen már több mint háromszáz alagutat számoltak fel, melyeket a Hamász rejtekhelyként és fegyverraktárként használt.

Az izraeli hadsereg (IDF) már több mint háromszáz alagutat tárt fel a Gázai övezetben – közölte a katonai szóvivő csütörtökön. Az IDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezetben tovább folytak a harcok, melyek az övezet déli részén, Hán Júniszban kiterjednek a föld felett és a föld alatt is.

In this picture taken during a media tour organised by the Israeli military on December 15, 2023, soldiers visit a tunnel that Hamas reportedly used to attack Israel through the Erez border crossing on October 7. The Israeli army said on December 17, 2023 it had uncovered the biggest Hamas tunnel in the Gaza Strip so far, just a few hundred metres from the Erez border crossing. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Fotó: AFP

A hadsereg közzétett egy videófelvételt a Hamász Hán Júnisz alatti egyik alagútjáról, ahol a talált bizonyítékok alapján korábban izraeli túszok tartózkodtak, akiket az október 7-i terrortámadás idején hurcoltak a Gázai övezetbe. A föld alatti járat építésének költségét több millió sékelre becsülik. 

A háború kezdete óta több mint háromszáz alagutat tártak fel, melyek közül több mint százat már felszámolt a hadsereg.

Csütörtökön délelőtt Libanon területéről is lőtték Izrael északi határvidékét, és az IDF viszonozta a libanoni határ túloldaláról érkezett lövéseket. A Rafael nevű izraeli fegyvergyár és a védelmi minisztérium sikeresen tesztelte a Spyder nevű légvédelmi rendszer új, fejlett termékét, a Spyder All in One-t (Minden együtt Spyder). A kísérletben közvetlen és pontos találattal elfogtak egy drónt.

Ezt a légvédelmi rendszert a világ számos hadserege használja, s megoldást kínál különböző hatótávolságú légi támadóeszközökkel, drónokkal, repülőgépekkel, helikopterekkel és még taktikai ballisztikus rakétákkal szemben is.

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök angol nyelvű videófelvételt tett közzé az X-en szerda este, melyben kijelentette, hogy 

Izraelnek nem áll szándékában véglegesen megszállni a Gázai övezetet vagy kitelepíteni a lakosságát.

„Izrael a Hamász terroristái ellen harcol, nem a palesztin lakosság ellen, és mi ezt a nemzetközi joggal teljes mértékben összhangban tesszük” – mondta a kormányfő néhány órával azelőtt, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság meghallgatja Dél-Afrika keresetét, melyben a palesztinok elleni népirtással vádolják Gázában Izraelt.

Az IDF korábbi kijelentése szerint Tel-Aviv célja, hogy a teljes titkos alagútrendszert felszámolja.

 

izraeli háború Izrael Hamász alagút
Kapcsolódó cikkek