Közélet

Az orosz-ukrán háború 697. napja – Még mindig sokan jönnek ide a háború elől menekülve

Miközben az ukrán–magyar és a román–magyar határon összesen több mint 11 ezren érkeztek az országba a háború elől menekülve, az orosz elnök Észak-Koreába készül, és döntenie kell arról is, hogy mit kezd a dühös katonafeleségekkel.

Az ukrán–magyar határszakaszon 4366-an léptek be Magyarországra szombaton, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6879-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap.

Egy ukrán  zászlóalj tagjai kiképzésen vesznek részt egy Kijev közelében lévő gyakorlótéren.
Fotó: Szerhij Dolzsenko

A beléptetettek közül a rendőrség 79 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az orosz–ukrán háború már 697 napja tart, a legutóbbi hírek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a közeljövőben Észak-Koreába látogathat a Moszkva és Phenjan közötti kapcsolatok elmélyítése érdekében. Az ukrajnai háború hátterében mindezt külföldön gyanakvással szemlélik.

Közben pedig szívszaggató, ahogy egy édesanya követeli Putyintól, hogy rendeljék haza férjét Ukrajnából; Maria Andrejeva a The Way Home nevű szervezet tagja, és az orosz elnök választási központjában szólalt fel a katonák hazahívása érdekében.   

17:22

Öngólt rúghat a Nyugat: az orosz vagyon elkobzása annyit vinne, mint amennyit hoz

A Nyugat 288 milliárd dollár értékű vagyont és befektetéseket veszítene el, ha elkobozná és Ukrajna újjáépítésére fordítaná a befagyasztott orosz eszközöket, és Moszkva válaszképpen hasonló intézkedést hozna – számolt be vasárnap az orosz állami RIA hírügynökség. (Egy dollár 250,4 forint.)

Vagyis a Nyugat majdnem annyit veszítene a réven, mint amennyit nyerne a vámon, a legfejlettebb ipari országok, a G7-ek javaslata alapján ugyanis 300 milliárd dollár értékű orosz vagyon esetleges elkobzásáról van szó, bár még európai illetékesek is attól tartanak, hogy ez a lépés aggasztó precedenst teremthet, és lehet, hogy jogilag sem kivitelezhető.

17:20

Zelenszkij: szükséges a mozgósítás, de nem kell 500 ezer fő

Egyelőre nincs szükség 500 ezer ukrán mozgósítására – mondta Volodimir Zelenszkij államfő, aki így fogalmazott: az élet az első számú prioritás. Az ukrán elnök úgy vélte ugyanakkor, szükséges a mozgósítás a tekintetben, hogy a fronton hosszú ideje szolgálókat leválthassák.

A mozgósítás finanszírozása határozottan nem a partnerektől származik, szeretném, ha ezzel mindenki tisztában lenne – fogalmazott Zelenszkij, kifejtve, hogy a katonák fizetését és kiképzését az ukrán költségvetésből fizetik.

 

11:06

Támadás ért egy balti-tengeri orosz gázlétesítményt – ukrán drónokat jelentettek

Tűz ütött ki a cseppfolyósított földgáz (LNG) legnagyobb orosz gyártója, a Novatek egyik balti-tengeri termináljában, ahonnan robbanásokat és ukrán drónokat jelentettek. A Finn-öbölben található Uszty-Luga terminál mintegy 170 kilométerre keletre van Szentpétervártól, és a Novatek honlapja szerint stabil gázkondenzátumot dolgoz fel üzemanyaggá, amelyet a kikötőből szállítanak a nemzetközi piacokra.

Alekszandr Drozsgyenko, a leningrádi terület kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson tudatta, hogy a terminálon keletkezett tűznek nem voltak áldozatai, a személyzetet evakuálták.

11:04

Észak-Koreába várják Putyint, a legközelebbi barátjukat

A közeljövőben Észak-Koreába látogathat Vlagyimir Putyin orosz elnök a kelet-ázsiai ország hírügynökségének értesülése szerint. Így fogalmaztak: a kormány kész a legnagyobb őszinteséggel üdvözölni a koreai nép legközelebbi barátját. 

Az ukrajnai háború hátterében a kapcsolatok elmélyülését külföldön gyanakvással szemlélik.

11:03

A szív megszakad, ahogy egy édesanya követeli Putyintól, hogy rendeljék haza a férjét – videó

Egy orosz katona felesége felszólította Vlagyimir Putyin elnököt, hogy rendelje haza Ukrajnából a férjét – számolt be róla a Reuters, az esetről videót is közzétettek. A cikkben azt írták, hogy Maria Andrejeva a katonafeleségekből álló szervezet tagjaként a férfiak visszatéréséért kampányol egy olyan országban, ahol tilos kiejteni a háború szót. 

A nő újságíróknak azt mondta, hogy ideje volt fokozni a kampányukat, mert eddigi lépéseik nem bizonyultak hatékonynak. Jelezte azt is, hogy kisgyermek lánya beszédfejlődésében lelassult az apja távolléte miatt.

Ukrajna magyar határszakasz Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek