Egy orosz katona felesége felszólította Vlagyimir Putyin elnököt, hogy rendelje haza Ukrajnából a férjét – számolt be róla a Reuters, az esetről videót is közzétettek. A cikkben azt írták, hogy Maria Andrejeva a katonafeleségekből álló szervezet tagjaként a férfiak visszatéréséért kampányol egy olyan országban, ahol tilos kiejteni a háború szót. 

Fotó: Mihail Klimentijev / AFP

A nő újságíróknak azt mondta, hogy ideje volt fokozni a kampányukat, mert eddigi lépéseik nem bizonyultak hatékonynak. Jelezte azt is, hogy kisgyermek lánya beszédfejlődésében lelassult az apja távolléte miatt.

A családom összes problémáját csak egy dolog oldhatja meg – ha a férjemet leszerelik

– így fogalmazott. 

Andrejeva beszélt arról is, hogy az illetékes minisztérium elköltötte a pénzét, és most mindent ki akarnak préselni a srácaikból, kihúzzák belőlük az utolsó életet. „Mit kapok vissza? Lábak nélküli, karok nélküli, beteg embert?” – tette fel a kérdést. 

A nő felidézte, hogy az orosz elnök 2022 szeptemberében egy népszerűtlen rendelettel 300 ezer tartalékos katonát mozgósított. Szerinte ezt nem szabad megismételni, mert több százezren jelentkeztek önkéntesen szerződéses katonának.

Maria Andrejeva a The Way Home nevű szervezet tagja, és az orosz elnök választási központjában szólalt fel a katonák hazahívása érdekében.  

Macron: „Nem hagyhatjuk, hogy Oroszország elhiggye, hogy meg tudja nyerni a háborút”

A francia elnök azt hangoztatta, hogy bár nem állnak háborúban Oroszországgal, mégis kötelességüknek érzik lehetetlenné tenni a győzelmét.