Közélet

Katonai behívót kapott a HírTV ungvári tudósítója, pedig felmentése van

Behívták katonai szolgálatra a Világgazdaság korábbi tudósítóját Ukrajnában. Az Ungváron élő Dunda György jelenleg a HírTV tudósítójaként dolgozik, a katonai szolgálat alól pedig felmentése van.

Jogosult a katonai szolgálat alól történő felmentésre, mégis megkapta a behívót a HírTV ungvári tudósítója, Dunda György. Erről maga az érintett számolt be a csatorna pénteki Napindító című műsorában. Dunda György korábban a Világgazdaság tudósítója is volt.

Dunda György
Dunda György
Fotó: Nemes János / MTI

Mint ismert, Ukrajna egyre kétségbeesettebb módokon igyekszik mozgósítani a hadrafogható férfiakat a háború folytatásához, így az utóbbi időben már a hadviselés alól felmentést élvezők, például a nagycsaládosok vagy rokkantak sem hagyhatják el az országot.

Dunda György a HírTV-nek elmondta, hogy Ukrajnában december végén döntöttek úgy, hogy a katonai szolgálat alól felmentett férfiak sem hagyhatják el az országot. Felmentettek többek között a nagycsaládosok, a tanulmányokat folytatók, vagy például a rokkantak. A tudósító elmondta, hogy ő is egy felmentett kategóriába tartozik, így elméletileg nem lenne besorozható. December óta viszont nem hagyhatja el Ukrajnát.

Egy újságíró-szervezet meghívására utaztam volna Magyarországra. A határon 5 és fél órát várakoztattak, majd közölték, hogy a felmentésem ellenére nem léphetem át a határt

– mondta Dunda György. Hozzátette, hogy a csapi határátkelőnél állomásozik a hadsereg toborzóinak egyik tisztje, aki kiállította a számára egy katonai behívót. A behívón szerepel a neve, a lakcíme és egy hivatalos pecsét is. Dunda György elmondta, hogy amennyiben nem jelenik meg a kijelölt helyen és időben a katonai szolgálatra, akkor első körben pénzbírságot szabnak ki rá. A tudósítónak a jövő héten kell megjelennie az ungvári hadkiegészítő parancsnokságon, ahol egy katonai orvosi vizsgálaton kell átesnie és nyilvántartásba veszik.

A kettős állampolgárság sem menti fel az ukránokat a mozgósítás alól

Ukrajna hamarosan engedélyezheti a kettős állampolgárságot, ám ez nem jelent kibúvót a sorozás alól.

Azt is elmondta, hogy a nyilvántartásba vétel után kérelmezheti újból a felmentését a szolgálat alól, amit egy bizottság fog megvizsgálni és dönteni arról, hogy be kell-e vonulnia.

 

HírTV Dunda György háború
Kapcsolódó cikkek