A MÁV-Volán csoport munkavállalói számára kedden a Csoportszintű Érdekegyeztetői Tanács ülésén Lázár János miniszter egy hároméves bérfejlesztési ajánlatot tett az asztalra, a végére a cégcsoport munkavállalóinak alapbére átlagosan legalább 25 százalékkal emelkedne – idézi fel az előző nap történteket az Építési és Közlekedési Minisztérium szerdai közleménye.

Mint írják, a tulajdonosi jogokat gyakorló tárca nevében tett ajánlat az első évben, 2024-ben egységesen havi 70 ezer forinttal növelné a vállalatcsoport minden munkavállalójának alapbérét, ami átlagosan 16,8 százalékos fizetésemelésnek felel meg.

Interior of cab airport transfer bus with driver in motion on fast speed by highway
 

A közlemény hangsúlyozza, hogy ez különösen kedvező lenne az alacsonyabb keresetű munkavállalóknak, akiknek a megtartása és megbecsülése kiemelt jelentőségű a közszolgáltató vállalatok jövője szempontjából. Számukra ugyanis a 70 ezer forintos emelés arányaiban még nagyobb bérfejlesztést eredményez.

Érdemes azt is megjegyezni a miniszteri javaslat kapcsán, hogy az az alapbérre vonatkozik, amivel arányosan a különböző pótlékok és juttatások mértéke is nő. A közlemény kitér arra is, hogy 

a Volánbusz-autóbuszvezetők alapbérét – szemben a szakszervezet számításaival – 20,5 százalékkal növelné Lázár János javaslata.

Miután időközben az ajánlatot a szakszervezetek visszadobták, nem meglepő, hogy a közlemény azzal zárul, hogy a felek tovább folytatják a bértárgyalásokat.