Közélet

Izrael mintegy százhúsz embert vett őrizetbe egy ciszjordániai menekülttáborban

Az izraeli erők a terrorizmus visszaszorítása érdekében házkutatásokat a Núr al-Samsz menekülttáborban.

Az izraeli erők csütörtökön házkutatásokat tartottak a Nur al-Samsz menekülttáborban a ciszjordániai Tulkarem városában, és őrizetbe vettek több száz embert, akiket fegyveres tevékenységekkel gyanúsítanak – közölte az izraeli hadsereg (IDF).  

Fotó: Zain Jaafar / AFP

A lakosok szerint az izraeli erők legalább 120 embert őrizetbe vettek, és három házat leromboltak, köztük olyat is, amely a palesztin Fatah párthoz kötődő fegyveres csoport, a Tulkaremi Brigádok egyik ingatlana volt. „Az IDF-erők más izraeli biztonsági erőkkel együtt folytatják a terrorizmus visszaszorítására irányuló széles hadosztályú hadműveletet a menashei Nur al-Samsz menekülttáborban” – idézi a The Guardian a hadsereg közleményét.  

A palesztin Wafa hírügynökség jelentése szerint a Fatah párt által vezetett Palesztin Hatóság elnökének hivatalos szóvivője elítélte az izraeli hadműveletet.  A szóvivő azt mondta, hogy 

ezek a hadműveletek nem a biztonságot és a stabilitást, hanem épp a kontroll elvesztést szolgálják. 

Korábban a Világgazdaság megírta, hogy Ciszjordániában 2023 volt a legerőszakosabb év a telepesek erőszakos támadásai miatt – közölte a Jes Din (Van Törvény) nevű emberi jogi csoport. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint 2023-ban több mint ötszázhúsz palesztint öltek meg Ciszjordániában, és  ez volt a legerőszakosabb év. Izraeli telepesek számos támadást követettek el palesztinok ellen, a jelentés szerint az erőszak növekedett a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadása után.

 

Palesztin Hatóság terrorizmus Fatah
Kapcsolódó cikkek