BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több száz palesztint öltek meg Ciszjordániában, a telepesek 2023-ban több tucat házat gyújtottak fel

Izraeli telepesek számos támadást követettek el palesztinok ellen Ciszjordániában, amelyet az 1967-es hatnapos háborúban foglalt el Izrael. Azóta izraeli katonai ellenőrzés alatt áll.

Ciszjordániában 2023 volt a legerőszakosabb év a telepesek erőszakos támadásai miatt – közölte a Jes Din (Van Törvény) nevű emberi jogi csoport Izraelben hétfőn. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint 2023-ban több mint ötszázhúsz palesztint öltek meg Ciszjordániában, s  ez volt a legerőszakosabb év. Izraeli telepesek számos támadást követettek el palesztinok ellen, s a jelentés szerint az erőszak növekedett a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i, Izrael elleni támadása után. 

Fotó: Ronaldo Schemidt / AFP

A telepesek az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordániában 2023-ban legkevesebb tíz palesztint öltek meg, valamint több tucat házat és járművet gyújtottak fel

– közölte a Jes Din. 

2023 volt a legerőszakosabb év a ciszjordániai telepesek palesztinok elleni támadásai alapján, mind az incidensek számát, mind súlyosságukat tekintve – hangsúlyozták. Ciszjordániát az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Izrael. Azóta izraeli katonai ellenőrzés alatt áll, s a feszültség a gázai háború következtében fokozódott. Mintegy 490 ezer telepes él Ciszjordániában a körülbelül 3 millió palesztin között, a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősülő településeken, ugyanis a nemzetközi jog tiltja civilek betelepítését háborúban elfoglalt, megszállt területekre. A Jes Din 2006-ban kezdte nyomon követni a telepesek palesztinok elleni erőszakos tetteit. 

„Október 7. után különösen erőszakos volt az első két hónap, amikor a Jes Din 242, telepesek által elkövetett erőszakos incidenst dokumentált – közölték a Hamász Izrael elleni terrortámadásának időpontjára utalva. – Ezekben az incidensekben izraeliek százai palesztin falvakra támadtak, ahol több tucat házat és járművet gyújtottak fel” – emelték ki. A rámalláhi székhelyű, a Palesztin Nemzeti Hatóság felügyelete alá tartozó palesztin egészségügyi minisztérium szerint a gázai háború kezdete óta legkevesebb 317 palesztint öltek meg az izraeli biztonsági erők és a telepesek Ciszjordániában. 

A Jes Din cáfolta a katonaság és a rendőrség azon állításait, amelyek szerint az elmúlt hónapokban csökkent volna a telepes erőszak, mondván, hogy ezek a számok csak az izraeli hatóságokhoz benyújtott panaszok számának csökkenését jelzik. Múlt hónapban az Egyesült Államok bejelentette, hogy megtagadja a vízumot a palesztinokat megtámadó szélsőséges izraeli telepesektől, hogy ezzel fokozza a nyomást a ciszjordániai erőszakhullám megfékezésére.

Az izraeliek nagy része az óvóhelyeken töltötte a szilvesztert

A terroristák a Gázai övezetből éjfélkor rakétákat indítottak Izraelre. Éjszaka két drónt indítottak Szíria felől Izrael felé.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.