Közélet

Izrael visszautasítja a népirtás vádját, szerinte csak az önvédelemhez való jogával él

Dél-Afrika népirtással vádolta meg Izraelt az ENSZ Nemzetközi Bíróságán. A pénteki meghallgatáson Izrael hangsúlyozta, hogy az önvédelemhez való jogával él, és támadásaival nem a palesztin civileket célozza, hanem a Hamász tagjait.

Izrael visszautasította a Dél-Afrika által az ENSZ legfelsőbb bíróságán felhozott népirtás vádját. Azt hangoztatták, hogy joguk van az önvédelemhez, és e szerint cselekednek. A meghallgatás csütörtökön kezdődött, Dél-Afrika azzal vádolta Izraelt, hogy a Gázai övezetben zajlott hadművelete, amelyet a Hamász október 7-i terrortámadására indított el, egy államilag vezetett népirtó kampány, célja pedig, hogy kiirtsák a palesztin lakosságot.

Fotó: ANP via AFP

Jeruzsálem szerint az izraeli hadsereg a Hamász terroristáit veszi célba, nem palesztin civileket. Tal Becker, az izraeli külügyminisztérium jogi tanácsadója a meghallgatás második napján azt nyilatkozta, hogy Dél-Afrika nagyon eltorzítja a történteket, Izrael pedig él az önvédelemhez való jogával: Gázai katonai akciói önvédelmi cselekmények a Hamász és más terrorszervezetek ellen. „A jelenleg is folyó támadások a szélsőséges palesztin szervezetek megsemmisítését célozzák” – mondta Becker.

Izrael alaptalannak tartja a népirtás vádját, és azt állítja, hogy Dél-Afrika a Hamász szócsöveként viselkedik, a terrorszervezet pedig a zsidó állam felszámolására törekszik.

Dél-Afrika még decemberben nyújtotta be a keresetet Nemzetközi Bírósághoz, tegnap pedig arra kérte a bírókat, hogy vezessenek be rendkívüli intézkedéseket, és kötelezzék Izraelt az offenzíva azonnali leállítására. 

 

izraeli háború ENSZ Nemzetközi Bíróság Izrael ENSZ Dél-Afrika
Kapcsolódó cikkek