Közélet

Az izraeli háború 97. napja – Elkezdődik az Izraelt népirtással vádoló eljárás az ENSZ bíróságán

Dél-Afrika szerint Izrael népirtást követ el Gázában, ám Tel-Aviv tagadja a vádakat. Gáza lakosságának már az egy százaléka meghalt, az emberek többsége pedig menekülésre kényszerült.

Az ENSZ Nemzetközi Bírósága csütörtökön kezdi el a meghallgatásokat abban az ügyben, amelyben azzal vádolják Izraelt, hogy népirtást követ el Gázában. Izrael tagadja a vádakat, és személyesen jelenik majd meg a bíróságon, aláhúzva az eljárás tétjét, ami alaposan megtépázhatja a zsidó állam reputációját.

Az ügyet Dél-Afrika kezdeményezte, amely az apartheid óta támogatja a palesztinok ügyét. A vádak szerint Izrael gázai hadműveletei a Hamász ellen a népirtás jegyeit viselik. A kereset szerint Izrael civileket ölt meg, testi és mentális károkat okozott, és olyan körülményeket teremtett Gázában, amelyek kalkuláltan pusztítást okoztak.

THE HAGUE - The Peace Palace prior to a public hearing in a case that Ukraine brought against Russia in 2017 about the occupation of eastern Ukraine and Crimea. Ukraine puts forward its point of view. ANP REMKO DE WAAL netherlands out - belgium out (Photo by REMKO DE WAAL / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: AFP

A háború kezdete óta több mint 23 ezer – többségében nő és gyerek – palesztin halt meg Gázában az övezet egészségügyi hatóságai szerint, miközben a terület 2,2 millió lakosának többsége kénytelen volt otthonát is elhagyni – írja a The New York Times. Nemzetközi szervezetek szerint a térségben nőtt a járványok és az éhezés kialakulásának veszélye is.

A dél-afrikai vádaknak különös jelentőséget ad, hogy Izrael az európai zsidóság szisztematikus irtása után jött létre, és a biztonságot jelentette alapítása után az arab országokból elűzött zsidók számára is.

Izrael aláírta az 1948-as genfi népirtás elleni egyezményt is, ám az ország vezetői szerint a dél-afrikai vádak kiforgatják az egyezmény értelmét és célját. Véleményük szerint az eljárást inkább a Hamásszal – melyet több ország is terrorszervezetként tart nyilván, és melynek támadása elindította a háborút – szemben kellene lefolytatni.

Noha a bíróság legtöbb döntése kötelező jellegű, azok végrehajtására kevés eszköze van. 

A testület 2004-ben egy nem kötelező érvényű határozatában illegálisnak minősítette a Ciszjordániában felhúzott izraeli biztonsági kerítéseket, és a lebontásukra szólította fel az országot, ám 20 évvel később még mindig állnak.

Az izraeli hadsereg állítja, hogy háborús erőfeszítéseit a nemzetközi joggal összhangban végzi. Ennek egyik bizonyítékaként a különböző, gázai civilekhez eljuttatott, evakuációra szólító üzeneteket hozzák fel a bombázások előtt, de hangsúlyozzák, hogy Izrael folyamatosan dolgozik azon is, hogy minél több segély jusson Gázába.

A halálos áldozatok magas számát Izrael annak tulajdonítja, hogy a Hamász lakossági területeken üti fel bázisait, és iskolákban, kórházakban és más civil infrastruktúrában rejtegeti harcosait.

Az ügyben a Nemzetközi Bíróság 15 bíróból álló testülete 17-re egészül ki, ugyanis mind a két fél jelölhet egy további bírót. Izrael Aharon Barakot, az ország legfelsőbb bíróságának volt elnökét, Dél-Afrika pedig Dikgang Mosenekét, az ország alkotmánybíróságának volt alelnökét jelölte ki.

19:00

Maszkos fegyveresek elfoglaltak egy olajszállító hajót az Ománi-öbölben

Az Ománi-öbölben fegyveresek elfoglaltak egy olajszállító tartályhajót, amelyet egy iráni kikötő irányába fordítottak. A jelentések szerint a fegyveresek katonai stílusú fekete egyenruhát viseltek, fekete maszkokkal. Az iráni állami tulajdonú Tasnim hírügynökség arról számolt be, hogy az iráni haditengerészet foglalta el az amerikai olajszállító tartályhajót.

A térségben tartózkodó amerikai és brit erők egy sereg drónt és több rakétát is lelőttek szerdán, erre lehet válasz a tartályhajó elfoglalása.

18:59

Jeruzsálembe látogatott a német alkancellár miközben megkezdődött a zsidó állam hágai tárgyalása

Minden joga megvan Izraelnek ahhoz, hogy megvédje magát a Hamász ellen – mondta Robert Habeck német alkancellár Izraeli látogatásán csütörtökön. A zöldpárti politikus Jeruzsálemben támogatásáról biztosította Izraelt az ország ellen a hágai Nemzetközi Bírósághoz benyújtott kereset meghallgatásának első napján, amelyben Dél-Afrika népirtással vádolja Izraelt.

A gazdasági miniszteri posztot is betöltő Habeck Jeruzsálemben Nir Barkat izraeli gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen Barkat Izraellel szembeni elfogultság miatt bírálta a hágai Nemzetközi Bíróságot.

 

18:57

Az izraeli hadsereg már több száz Hamász-alagutat tárt fel – videó

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy összesen már több mint háromszáz alagutat számoltak fel, melyeket a Hamász rejtekhelyként és fegyverraktárként használt.

Az izraeli hadsereg (IDF) már több mint háromszáz alagutat tárt fel a Gázai övezetben – közölte a katonai szóvivő csütörtökön. Az IDF szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Gázai övezetben tovább folytak a harcok, melyek az övezet déli részén, Hán Júniszban kiterjednek a föld felett és a föld alatt is.

ENSZ Nemzetközi Bíróság Izrael háború Hamász népirtás
Kapcsolódó cikkek