Sokat javított a tanárok hangulatán a kormány által adott 32,2 százalékos béremelés. A kormány lépése jó hatással van a tanítás színvonalára, növeli a pálya presztízsét, és visszacsábíthatja a katedrára azokat, akik a korábbi fizetések színvonala miatt távoztak – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) elnöke.

HORVÁTH Péter
Horváth üdvözölte, hogy nem csökkenthető az illetmény a teljesítményértékelés alapján.
Fotó: Kovács Tamás, MTI

Horváth üdvözölte azt is, hogy a kormány határozott és gyors döntésének köszönhetően az emelt fizetések hamar eljutnak az érintettekhez. Hozzátette: szintén sokat számít, hogy a rendelet értelmében folyamatosan figyelni kell a diplomásátlagbérek alakulását, ennek megfelelően a jövőben újabb korrekcióra lehet számítani.

Kiemelte, hogy az átvezénylések kapcsán érvényesült az NPK tárgyalásokon tett javaslata. Eszerint csak egy adott járáson belül lehet átvezényelni a pedagógusokat, beteg vagy kisgyermeket nevelő tanárok pedig védelmet élveznek. Emellett ha valaki nem fogadja el az átvezénylést, kifogása van ezzel kapcsolatban, akkor a tankerületnek meg kell indokolnia, hogy miért éppen őt választotta ki erre a feladatra. 

Az NPK vezetője szerint ezekkel a feltételekkel észszerűen meg lehet oldani olyan helyzetekben az átvezénylést, amikor ez a megoldás egy probléma kezelésére. Üdvözölte, hogy nem csökkenthető az illetmény a teljesítményértékelés alapján, viszont az érettségivel kapcsolatos díjakat még rendezni kell.

Ezek ugyanis 2013-tól a vetítési alaphoz kötődnek, de a vetítési alapot most kivezetik a rendszerből, hiszen a gyakornoki bér lesz a pótlékok alapja, ezért meg kellene oldani az emiatt felmerülő problémát.

Megkapják az óvónők is a 32,2 százalékos béremelést

Az ország minden óvónőjének januári bére már 32,2 százalékkal megemelt lesz, a következő évben pedig további 21 százalékkal emelkedik a keresetük – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a Nógrád vármegyei Vizslás községben. Rétvári a helyi óvoda bővítésének és felújításának átadásán tartott ünnepségen kijelentette: a kormánynak kiemelt cél az óvodák fejlesztése és az óvónők megbecsülése, ezért fontos, hogy a végre elindult pedagógusbér-emelés kiterjed az óvónőkre is.