Az ország minden óvónőjének januári bére már 32,2 százalékkal megemelt bér lesz, a következő évben pedig további 21 százalékkal emelkedik a keresetük – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára kedden a Nógrád vármegyei Vizslás községben.

Little,Girls,And,Smiling,Educator,Studying,Geometric,Figures,,Playing,And
Fotó: Shutterstock

Rétvári Bence a helyi óvoda bővítésének és felújításának átadásán tartott ünnepségen kijelentette: a kormány számára kiemelt cél az óvodák fejlesztése és az óvónők megbecsülése, ezért fontos, hogy a végre elindult pedagógusbér-emelés kiterjed az óvónőkre is.

Meg tudtuk teremteni európai uniós és hazai forrásból a valaha volt legnagyobb óvónői béremelés kereteit, ez a két béremelés idén és jövőre is megvalósul; ezt összeadva a tavalyi és tavalyelőtti béremelésekkel az óvónők esetében közel duplájára emelt bérről beszélhetünk

– fogalmazott az államtitkár.

Miből finanszírozzák a tanárok béremelését? – valamennyi EU-s forrás, sok magyar adóforint

Egyaránt 32,2 százalékos béremelésre számíthatnak a tanárok, tanítók, gyógypedagógusok és óvónők, illetve a szakképzésben dolgozók, akiknek szóbeli elismertsége is azonos a kormányzat nyilatkozatai szerint. Abban viszont akad eltérés, hogy miként finanszírozzák a béremelésüket, hiszen az első blokkhoz valamennyi EU-s forrást is felhasználnak, a szakképzésben dolgozók bérfejlesztését azonban kizárólag a magyar költségvetés terhére intézik. Csák János kulturális és innovációs miniszter úgy összegzett, hogy a pénz „jó helyre megy”.

 

Tanárbéremelés: február elején már mindenki emelt bért fog kapni

Legkésőbb január 30-ig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést a béremelésének a pontos összegéről, február elején pedig valamennyien a számlájukon fogják látni a megemelt fizetést – mondta Rétvári Bence hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az államtitkár közölte, hogy a mostani a valaha volt legnagyobb fizetésemelés a magyar pedagógusok körében, hiszen 2022 és 2025 között összesen 93,5 százalékkal növekednek a bérek. Ismertetése szerint a mostani emelésnek köszönhetően 

februártól a pályakezdők jogszabályban meghatározott legkisebb bére gyakornokként bruttó 528 ezer forint lesz.

  • Pedagógus I. kategóriában legkevesebb 538 ezer forintot, 
  • pedagógus II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek az oktatók és nevelők, míg 
  • a mesterpedagógusok fizetése 630 ezer forintról indul, 
  • a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forint lesz.