Közös újévi nyilatkozatban állt ki a családok fontosságáért a Családbarát Elnökök Hálózata. A magyar, a szerb és a bolgár államfő által jegyzett dokumentumot hétfőn Novák Katalin köztársasági elnök is közzétette a Sándor-palota honlapján.

NOVÁK Katalin
Novák Katalin szilveszterkor 
Fotó: Sándor-palota

    A Novák Katalin magyar, Aleksandar Vucic szerb, és Rumen Radev bolgár köztársasági elnök által jegyzett nyilatkozatban azt írták: a Családbarát Elnökök Hálózata minden év kezdetét megfelelő alkalomnak tartja arra, hogy 

tanuljunk a múltból és tervezzük a jövőt, és újult optimizmussal és reménnyel ragadjuk meg az előttünk álló lehetőségeket, és foglalkozzunk a számunkra fontos kérdésekkel.

Úgy fogalmaztak: felemeljük szavunkat, ez alkalommal a családok fontosságáért a mai világban.
  

Meggyőződésünk, hogy a családok jelentik a társadalom alapját, értékeink forrását és nemzeteink erejét. A család támogatást, útmutatást és szeretetet nyújt, valamint alakítja jellemünket és identitásunkat 

jegyezték meg.

A családot a legjobb környezetnek nevezték a gyermekek neveléséhez is, akik kijelölik az utat, amelyen a nemzetek járnak és alakítják a Föld jövőjét. Az erős családok biztosítják a felelősségvállalás kultúráját, amely hozzájárul a fenntarthatósághoz és csökkenti az éghajlatváltozás veszélyeit emelték ki.

Hisznek abban, hogy a családok védelmet, segítséget és elismerést érdemelnek, ezért támogatják azokat az intézkedéseket, amelyek:

  • elősegítik a családok jólétét, 
  • erősítik a családi összetartozást, 
  • támogató környezetet biztosítanak a családalapításhoz, 
  • lehetővé teszik a nők számára, hogy anyaként és a munkában is egyaránt érvényesüljenek, 
  • segítenek a rászorulókon és 
  • biztonságos jövőt teremtenek a gyermekek számára.

    Az elnökök bátorították a polgáraikat, hogy az új évben továbbra is ápolják a családot mint a társadalom legfontosabb intézményét.
     

Novák Katalin: itthon aggodalom, küzdelem a hétköznapokért, de békében élhetünk

A köztársasági elnök újévi köszöntőjében elmondta: jó volt megtapasztalni mind a harminc országban, ahol idén hivatalosan járt, hogy tisztelettel fogadják a magyarok elnökét. Szerinte tudják, hogy tehetséges, erős öntudattal rendelkező, sajátos észjárású, talpraesett nemzet a miénk. Beszédében felidézte a 2023-as év emlékezetes eseményeit, egyebek mellett Ferenc pápa budapesti látogatását, Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díját, az atlétikai világbajnokságot, valamint a futballválogatott csoportelsőként való kijutását az Európa-bajnokságra.