Gyakorlatozás közben zuhant le egy Mi–8-as katonai szállítóhelikopter Kirgizisztán fővárosában, Biskekben. A balesetben egy ember meghalt, heten pedig megsebesültek.

Russian Mi-8 helicopters fly over Novosibirsk during a rehearsal for the Victory Day parade on May 7, 2020. President Vladimir Putin had planned a major celebration for this year's 75th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War Two, with world leaders in attendance as thousands of troops and tanks paraded through Red Square. The coronavirus forced him to postpone the parade and the day will now be marked only with military aircraft flying over major cities. (Photo by Rostislav NETISOV / AFP)
A baleset egy rutintesztrepülésen történt. Fotó: Rosztiszlav Netiszov / AFP

Helyi idő szerint 10 óra 55 perckor egy Mi–8-as katonai helikopter a földbe csapódott a biskeki Frunza-1 légibázison. A baleset egy rutintesztrepülés során történt

– jelentette be a kirgizisztáni kabar hírügynökség.

Lebuktak az oroszok: az importált haditechnikájuk majdnem fele amerikai és uniós cégektől származik

Egy nemzetközi felmérés feltárta, hogy Oroszország rendkívül nagy mennyiségben vásárolja a fejlett fegyverekhez nélkülözhetetlen amerikai és európai alkatrészeket. 2023 januárja és októbere között körülbelül 9 milliárd dollárt költhettek az oroszok ilyen navigációs rendszerekre, mikrocsipekre és csapágyakra. A háború kitörése óta ráadásul csupán 10 százalékkal csökkent az Oroszországba érkező, szankcionált haditechnika mennyisége.

A Mi–8-as népszerű szovjet-orosz helikoptermodell. Ez a világ egyik legnagyobb mennyiségben legyártott helikoptere. Az első változatát a Mikhail Mil tervezőirodában fejlesztették ki az 1960-as évek elején. Első bemutatása óta már több mint 130 polgári és katonai módosításon és fejlesztésen esett át a gép.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség a gép specifikációiról azt írta, hogy a Mi–8-as végsebessége 250 kilométer per óra, legnagyobb repülési magassága pedig 6000 méter. Felszállási tömege 13 tonna. Hatótávolsága egy tankolással 620 kilométer. Egyszerre 26 ember szállítására képes háromfős legénység mellett.

Debütálása óta több mint 12 ezer Mi–8-as helikoptert gyártottak, globálisan pedig több mint száz országban értékesítették.