Nemzetközi gazdaság

Lebuktak az oroszok: az importált haditechnikájuk majdnem fele amerikai és uniós cégektől származik

Egy nemzetközi felmérés feltárta, hogy Oroszország rendkívül nagy mennyiségben vásárolja a fejlett fegyverekhez nélkülözhetetlen amerikai és európai alkatrészeket. 2023 januárja és októbere között körülbelül 9 milliárd dollárt költhettek az oroszok ilyen navigációs rendszerekre, mikrocsipekre és csapágyakra. A háború kitörése óta ráadásul csupán 10 százalékkal csökkent az Oroszországba érkező, szankcionált haditechnika mennyisége.

Oroszország továbbra is ki tudja játszani a szankciókat, és hatalmas mennyiségben importál a haditechnikához elengedhetetlen elektronikai cikkeket az Egyesült Államokból és Európából. Egy friss jelentés szerint a közelmúltban nagyjából 9 milliárd dollár értékben szerzett be Moszkva olyan eszközöket, amelyeket elméletileg elzárnak előle a nyugati szankciók.

Russia's former leader Dmitry Medvedev (wearing a leather coat), a President Putin ally who is now deputy chairman of the country's security council, tours Uralvagonzavod, Russia's main tank factory in the Urals, in Nizhny Tagil on October 24, 2022. (Photo by SPUTNIK / AFP)
Fotó: AFP

Ezek az alkatrészek főleg 

  • mikrocsipek, 
  • csapágyak, 
  • navigációs rendszerek és 
  • más elektronikai eszközök, amelyeket 
  • rakéták, 
  • drónok és 
  • tankok előállítására lehet felhasználni 

írja a Business Insider.

Az amerikai Yermak-McFaul elemzőház orosz szankciókkal foglalkozó nemzetközi munkacsoportja és a kijevi közgazdasági iskola elemzőközpontja feltárta, hogy 2023 első tíz hónapjában az Oroszország által importált technológia majdnem 44 százalékát eredetileg Amerikában vagy Európában gyártották. A haditechnológiához használt alkatrészek 27 százalékát pedig csakis kizárólag az USA-ból szerezte be Moszkva.

A nyugati szankciók csak minimálisan tudják elzárni az oroszokat a technológiától. A felmérés szerint 

a háború kitörése óta a katonai felhasználású fejlett elektronika importja mindössze 10 százalékkal csökkent Oroszországban.

A jelentés azt is feltárta, hogy az oroszokhoz érkező technológia olyan cégektől származnak, mint az Intel, az AMD vagy a Texas Instruments. Ezeknek a cégeknek az alkatrészeit találták meg az Ukrajnában hátrahagyott orosz fegyverekben, pedig elméletileg ezeknek a gyáraknak a termékeit tilos Oroszországba értékesíteni.

A szankcionált termékeket Oroszország nem közvetlenül az Egyesült Államokból vagy Európából szerzi be. A technológia először Kínába vagy Hongkongba kerül, és innen adják el őket az oroszoknak. A Moszkvába kerülő tiltott termékek körülbelül 70 százaléka érkezik Kínán keresztül.

Pekinggel ezenfelül is rendkívül szoros Oroszország kapcsolata. A fegyvereikben használt technológia másik felét gyakorlatilag Kína biztosítja. Az orosz fegyverekben található importált alkatrészek 44,7 százaléka kínai.

A jelentés arra a következtetése jut, hogy Oroszországot leginkább a szankciók sokkal szigorúbb betartásával lehetne meggyengíteni. Mivel egyértelmű, hogy Moszkvának szüksége van a külföldi technológiára, amely nagyrészt nyugatról érkezik, így ha sikerülne csökkenteni ezeknek az alkatrészeknek az Oroszországba áramlását, azzal csapást lehetne mérni az orosz hadseregre.

A világ legnagyobb fegyverimportőre orosz Igla-S rakétákat vásárol

India fegyverimportjának 45 százalékát Oroszország adta, az Igla-S ügylet mellett Oroszország és India repülőkhöz szükséges fegyverek gyártásában, valamint vadászgépek, tankok és AK–203-as fegyverek elállításában is együttműködnek.

 

 

fegyverimport Oroszország haditechnika
Kapcsolódó cikkek