Lebontották Phenjanban a két Korea közti megbékélést szimbolizáló szobrot – jelentette az AP amerikai hírügynökség műholdfelvételekre hivatkozva.

A határ menti Keszong városát és az észak-koreai fővárost összekötő autópálya fölött átívelő hatalmas szoborral Kim Ir Szen egykori észak-koreai vezető, Kim Dzsongun nagyapja a két Korea újraegyesítéséért tett törekvésének állított emléket. 

Monument to the Three Charters of National Reunification, Pyongyang, Democratic People's Republic of Korea (DPRK), North Korea, Asia
Fotó: GAVIN HELLIER / AFP

Az unoka, az ország jelenlegi vezetője azonban a közelmúltban szemet bántónak nevezte a szobrot és elrendelte mielőbbi lebontását.

Kim Dzsongun továbbá arra is utasítást adott, hogy minden, az esetleges egyesítésre utaló idejétmúlt maradványt távolítsanak el az országból. Az amerikai Planet Labs PBC által készített műholdfelvételeken már csak a szobor hűlt helye látszik. A felhők és a hó megnehezítették a szakértők számára, hogy megállapítsák mikor bonthatták le pontosan az ívet, bár valószínű, hogy ez az utóbbi pár napban történhetett.