Közélet

Napokkal a választások előtt ítélték tíz évre a volt pakisztáni kormányfőt

Imran Hán már egyébként is börtönben volt korrupció miatt, ám most államtitkok megsértéséért további tíz évet kapott. Az ítélet nem jogerős.

Alig pár nappal a február 8-ra kiírt válsztások előtt egy pakisztáni bíróság tíz év börtönre ítélte az ország volt miniszterelnökét, a már korábban korrupciós ügyben három év börtönre ítélt Imran Hánt kedden. A politikust államtitok megsértéséért ítélték el – közölte a volt kormányfő pártja, a Pakisztáni Igazságosság Pártja (Tehrík-i-Inszáf, PTI).

Hán az augusztusi, korrupció miatti hároméves büntetése miatt egyébként sem indulhat a választáson, ahol a választási bizottság korábban a PTI-t is megfosztotta hagyományos jelképének, a krikettütőnek a használatától. Hán ugyanis politikai pályája előtt a Pakisztánban rendkívül népszerű sportág sztárja volt. A párt több jelöltje így függetlenként, szökésben indul, miközben azzal vádolja a hadsereget, hogy hajtóvadászatot folytat a párt ellen – írja a Reuters.

Fotó: AFP

A legutóbbi, 2018-as választáson győztes Hánt 2022-ben bizalmatlansági indítvánnyal távolították el a hatalomból, miközben az ország csődközeli helyzetben volt. Noha az ország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3 milliárd dolláros mentőcsomagjának köszönhetően az államcsődöt elkerülte, a választás győztesének nem lesz könnyű dolga.

A szavazás fő esélyese egyébként az a Navaz Sarif, akit a legutóbbi, 2018-as választások előtti napokban ítéltek el lányával, Marjam Navazzal együtt. Akkor a politikus a hadsereget vádolta az ítélet kikényszerítésével, ahogy most Hán szintén a hadsereget látja a háttérben. 

2018-ban Sarif bebörtönzése a választás előtti napokban megfigyelők szerint Hánt segítette a választáson, most pedig fordított lehet a helyzet.

Hán az ítélet előtt az X-en arra szólította fel híveit, hogy maradjanak békések, és ne üljenek fel a provokációnak, mert az újabb hamis zászlós akciókhoz vezethet. Amikor májusban a volt kormányfőt őrizetbe vették, zavargások törtek ki szerte az országba, amelynek során Hán számos támogatóját letartóztatták.

 

pakisztán IMF választás Imran Khan
Kapcsolódó cikkek