A volt miniszterelnököt az ország fővárosában, Iszlámábádban, egy bíróságon vették őrizetbe, ahová kihallgatásra érkezett a politikus. A letartóztatás hírét a Hán vezette Pakisztáni Igazságosság Pártja (Tehrík-i-Inszáf) kürtölte szét, és arra kérték a politikus híveit, hogy igyekezzenek megvédeni az országot.

Pakistan's Former PM Imran Khan Interview
Imran Khan, Pakistan's former prime minister, in Lahore, Pakistan, on Tuesday, Jan. 24, 2023. Pakistans ousted Prime Minister Imran Khan said hes confident of returning to power this year, and would back a continued role for the International Monetary Fund to prop up the economy and stave off a growing risk of a debt default. Photographer: Betsy Joles/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A politikus ellen februárban adtak ki elfogatóparancsot a többi között pénzmosás és értékes állami ajándékok eltulajdonításának vádjával, azonban tényleges őrizetbe vétele a helyzet eszkalációjával fenyeget a pénzszűkébe került ország életében. A krikettsztárból lett politikus ellen hivatalosan szerdán emelhetnek vádat – írja a Bloomberg.

Az őrizetbe vétele előtti hétvégén Hán ismét az ország nagy hatalmú hadseregét vádolta legalább két, ellene elkövetett gyilkossági kísérlettel, 

különös tekintettel a pakisztáni belső elhárításra, az ISI-re. A pakisztáni hadsereg visszautasítja a vádakat, és arra kérte a volt miniszterelnököt, hogy álljon a bíróság elé a vádaskodásaival.

Az egykori miniszterelnök, miután 2022 áprilisában bizalmatlansági indítvánnyal megfosztották hatalmától, előrehozott választásokat sürget. A közvélemény-kutatások szerint erős pozícióban lévő politikus mindenesetre nem kíván meghátrálni a kormánnyal és a hadsereggel szemben, és a legfelsőbb bíróság támogatásával szeretne első körben két tartományban választásokat kicsikarni.