Tavaly csaknem 6500 ingatlanban keletkezett tűz, ezek közül csupán 16-ban, az otthonok 0,2 százalékában volt füstérzékelő – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese hétfőn. 

Fire,Fighters,At,Work
Tavaly csaknem 6500 magyar ingatlanban keletkezett tűz.
Fotó: Shutterstock

Dóka Imre azt írta, ahol volt ilyen készülék, ott nem történt tragédia, de még súlyos sérülés sem, hiszen a füstérzékelő már a tűz kezdeti fázisában jelzett. Az életmentő eszköz hangos akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a tűzre akkor, amikor még a testi épségük kockáztatása nélkül meg tudják fékezni a lángokat, amelyhez egy otthoni, porral vagy habbal oltó készülék használatát ajánlják – jelezte. 

A szóvivőhelyettes kiemelte, hogy fokozott elővigyázatossággal és megelőző intézkedésekkel elejét lehet venni az otthoni tűzeseteknek. Azt javasolta: 

Rendszeresen ellenőrizzük az elektromos készülékeket és vezetékeket, kerüljük a hálózat túlterhelését, és csak jó állapotú, engedélyezett elektromos eszközöket használjunk.

Fontosnak nevezte, hogy a gyúlékony anyagokat tartsuk távol a hőforrásoktól, és megfelelően tároljuk. Emellett ügyeljünk a fűtési rendszerek karbantartására és arra, hogy csak megfelelően engedélyezett fűtőberendezéseket használjunk – sorolta. 

Kitért arra, hogy a nyílt láng használatára fokozottan figyelmet kell fordítani, minden esetben meg kell győződni arról, hogy biztosan eloltottuk-e a gyufát, a gyertyát vagy éppen a cigarettát. Fokozottan figyelni kell az idős, egyedül élő rokonokra, ismerősökre – figyelmeztetett a szóvivőhelyettes, hozzátéve, baj esetén a 112-es segélyhívó számon azonnal értesíteni kell a tűzoltókat.

Tízezer forint, életet menthet, mégis sajnálják rá a pénzt a magyarok

A dohányzással összefüggő egészségügyi ártalmakat ma már senki sem vitatja, azt azonban kevesebben tudják, hogy ez a magyarországi lakástüzek egyik fő okozója is. Miközben a világon több mint egymilliárd ember füstöl, addig nálunk kétmillióan gyújtanak rá rendszeresen. A Füstmentes formába hozunk! elnevezésű kampány sajtóeseményén Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke többek között arról is beszélt a Világgazdaságnak, hogy hazánkban továbbra sem elterjedtek a füst- és tűzjelző berendezések, pedig egy átlagosnak mondható, 40-50 milliós lakásban a tízezer forintos kiadás nem igazán jelent pluszköltséget.