Ukrajnában öt ember ellen emeltek vádat, egyet pedig őrizetbe vettek, amikor megpróbálta elhagyni az országot. A vádlottak 2022. augusztusban 1,5 milliárd hrivnya (több mint 14,1 milliárd forint) értékű szerződést kötöttek a Lviv Arsenal fegyvergyártóval. A cég az összegért cserébe százezer aknavető-lövedék szállítását vállalta.

Fotó: Katerina Klocsko

A cég alkalmazottainak át kellett volna utalniuk a pénzt egy külföldön bejegyzett vállalkozásnak, amely aztán Ukrajnába küldte volna a lőszert. Az áru azonban soha nem érkezett meg, a pénzt ehelyett különböző ukrajnai és balkáni számlákra küldték. Ha bűnösnek találják őket, akár 12 év börtönbüntetésre is számíthatnak az érintettek. A pénzeket azóta lefoglalták, az ukrán főügyész szerint az összeget visszajuttatják az ország védelmi költségvetésébe – írja a The Guardian.

Az aktív fegyveres konfliktus mellett a korrupció az egyik legfőbb akadálya annak, hogy keleti szomszédunk csatlakozzon az Európai Unióhoz és a NATO-hoz: az EU és a NATO tisztviselői is széles körű korrupcióellenes reformokat követelnek Kijevtől. Korábban már napvilágot láttak olyan feltételezések, hogy a nyugati országokból Ukrajnába özönlő fegyverek egy része a feketepiacra kerülhetett.

A washingtoni védelmi minisztérium főfelügyelőjének januárban közzétett jelentése szerint az amerikai személyzet nem követte megfelelően nyomon az Ukrajnának szállított, 1,7 milliárd dollár értékű, fejlett technológiájú amerikai fegyverzetet, és nem tartotta be a Pentagon szigorú biztonsági intézkedéseit, amelyek az olyan érzékeny technológiát tartalmazó fegyverekre vonatkoznak, amelyeknél nagy a lopás kockázata. 

A jelentést szerkesztett formában hozták nyilvánosságra, és nem állítja, hogy a fegyverek bármelyikével visszaéltek volna, de ennek vizsgálata nem is tartozott a főfelügyelő hatáskörébe.

Terroristák áldozatainak szánták, sikkasztás áldozatává vált több száz millió dollár

Irakban az Iszlám Állam áldozatainak, illetve hozzátartozóiknak szánt, 760 millió dollárnak megfelelő összeg tűnt el. Az iraki állami média beszámolója szerint a három hónapig tartó nyomozás eredményeképpen legkevesebb 30 gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük kormányzati intézmények magas rangú tisztségviselőit. A feltételezett korrupciós háló központja a nyugati Anbár tartományban volt.